DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Problema creditelor în franci elvețieni poate arunca în aer sistemul bancar polonez. O decizie a Curții Supreme de la Varșovia poate avea impact regional

ReiseBank AG
zlot polonez

Zlotul polonez se situează la cea mai scăzută valoare din 12 ani în raport cu euro. În spatele devalorizării se află parţial modul de gestionare a pandemiei de către guvernul ţării, însă o aşteptată decizie privitoare la creditele în franci elveţieni are de asemenea o însemnătate ridicată.

Conform Deutsche Welle, Polonia este ultima ţară care încearcă să soluţioneze această problemă, după ce Ungaria, Croaţia şi alte ţări au găsit o rezolvare.

În 2019, Curtea Europeană de Jus­tiţie a decis în favoarea debitorilor po­lo­nezi care luaseră credite în franci el­ve­ţieni de la băncile poloneze. Astfel, aceştia puteau cere in­stanţelor con­vertirea creditelor în moneda loca­lă, iar mii de oameni au făcut acest lu­cru.

Totuşi, deciziile luate la nivelul in­s­tanţelor poloneze diferă în ceea ce pri­veşte capacitatea băncilor de a per­cepe comisioane clienţilor pentru utili­za­rea capitalului pe perioada cre­di­tu­lui acum invalidat şi aplicării do­bânzii Wibor sau Libor pe franci elveţieni.

Ambele aspect urmează să fie clarificate de deciziile ce vor fi pro­nun­ţate de Curtea Supremă pe 13 aprilie.

Până acum, sectorul nu a fost dispus să caute un compromis. Deciziile Curţii vor determina costurile potenţiale pentru sectorul bancar. Analiştii estimează că aceste costuri vor fi cuprinse între 30 mld. de zloţi (6,6 mld. euro) şi 60 miliarde de zloţi.

„O decizie nefavorabilă băncilor ar putea provoca un adevărat cu­tre­mur pentru sistemul bancar şi poate pentru în­treaga economie“, aver­ti­zea­ză Michal Kaczmarzyk, partener în ca­drul firmei de avocatură Con­silius Adokaci i Radcy Prawni. Acesta esti­mează pierderi cuprinse între 35 mi­liarde şi 235 mld. de zloţi pentru bănci.

O decizie de a li se permite băncilor să perceapă o dobândă Wibor ar fi una benefică din punct de vedere politic pentru partidul polonez de guvernământ Lege şi Justiţie, potrivit lui Piotr Bialowolski, profesor la Universitatea WSB din Polonia.

O astfel de decizie nu ar crea un risc sistemic imediat pentru sectorul bancar, remarcă acesta.

Bialowolski arată că nu se aşteaptă la consecinţe majore pentru economie. „Băncile poloneze se numără cele cu cea mai solidă poziţie din Europa. În plus, impactul acestei decizii va fi resimţit pe mai mulţi ani, ceea ce ar trebui să permită băncilor să atenueze lovitura“.

Un canal prin care ar putea fi resimţit un efect este cel al preţurilor acţiunilor băncilor. Valorizarea acestora va scădea probabil, iar asta s-ar putea reflecta în valoarea economiilor pentru pensii, se teme Bialowolski.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.