Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problemă NEAȘTEPTATĂ la deschiderea școlilor: de ce elevilor NU li se pot face teste rapide

GAL
scoala clasa elevi

Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) susţine că în cazul deschiderii şcolilor capacitatea cabinetelor şcolare din cadrul unităţilor de învăţământ de a realiza teste rapide este scăzută, având în vedere că multe dintre cadrele medicale şcolare sunt detaşate în prezent către direcţiile de sănătate publică, propunând creşterea finanţării pentru cabintele de medicină şcolară şi suplimentarea numărului de posturi. CNE mai propune secvenţierea tuturor testelor pozitive realizate în rândul elevilor şi cadrelor didactice pentru a limita răspândirea noii tulpini a Sars-Cov-2, conform News.ro.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Incident la metrou: echipajele medicale au intervenit de urgență

 

Consiliul Naţional al Elevilor atrage atenţia, printr-un comunicat de presă, asupra mai multor aspecte care condiţionează, în mod fundamental, redeschiderea în siguranţă a unităţilor de învăţământ, având în vedere că în cursul zilei de marţi, reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii vor stabili detaliile privind începerea celui de-al doilea semestru al anului şcolar 2020-2021 în format fizic, acolo unde acest lucru este posibil.

“În primul rând, este esenţial ca autorităţile să aibă în vedere faptul că, la momentul de faţă, capacitatea cabinetelor şcolare din cadrul unităţilor de învăţământ de a realiza teste rapide este una semnificativ scăzută, dat fiind faptul că multe dintre cadrele medicale şcolare (medici şi asistenţi) sunt, la momentul de faţă, detaşate de către direcţiile de sănătate publică în diferite instituţii. În plus, chiar dacă toate aceste cadre medicale s-ar afla în şcoli la momentul începerii celui de-al doilea semestru, numărul acestora nu este nici pe departe suficient”,a transmis Consiliul Naţional al Elevilor.

Sursa citată menţionează că în prezent există 4904 cadre medicale (1302 medici şi 3602 asistenţi medicali) arondate la peste 18 mii de unităţi de învăţământ preuniversitar, afirmând că dacă măsura testării rapide a elevilor va fi implementată în şcoli, este necesară creşterea finanţării pentru cabinetele de medicină şcolară şi suplimentarea numărului de posturi pentru personalul specializat.

O altă problemă ridicată de CNE se referă la situaţia materialelor sanitare din şcoli.

“De la începerea acestui an şcolar, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a emis mai multe alerte privind punerea pe piaţă a măştilor neconforme, care pot pune în pericol sănătatea utilizatorilor acestora. În luna ianuarie a acestui an, Ministrul Educaţiei a declarat că există un stoc de 37 de milioane de măşti destinat unităţilor de învăţământ, care vor putea fi utilizate odată ce elevii se întorc la şcoală. Atragem atenţia asupra necesităţii verificării conformităţii acestor măşti, de către comisariatele judeţene pentru protecţia consumatorului, în scopul garantării siguranţei elevilor şi a cadrelor didactice”, mai precizează comunicatul Consiliului Naţional al Elevilor.

De asemenea, CNE solicită inspectoratelor şcolare să se implice în obţinerea de către unităţile de învăţământ a autorizaţiei sanitare.

“În al treilea rând, conform datelor Institutului Naţional de Sănătate Publică, din 3424 unităţi de învăţământ evaluate, 301 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, 168 dintre acestea nu se încadrează în standardele actuale privind condiţiile de igienă din şcoli, iar 132 fie nu sunt aprovizionate cu apă potabilă, fie nu au apă potabilă adecvată din punct de vedere microbiologic. Din acest motiv, solicităm realizarea, de către inspectoratele şcolare judeţene, a situaţiei privind unităţile de învăţământ care nu dispun de autorizaţie sanitară şi sprijinirea acestora, de către ISJ-uri/ISMB în obţinerea acestor autorizaţii”, a mai explicat CNE.

Consiliul Naţional al Elevilor propune şi secvenţierea tuturor testelor pozitive realizate în rândul elevilor şi cadrelor didactice pentru limitarea pe cât posibil a răspândirii noii tulpini a Sars-Cov-2.

Preşedintele CNE, Rareş Voicu, consideră că este momentul ca autorităţile centrale să vină în sprijinul elevilor pentru ca aceştia să poată reveni la şcoală în siguranţă.

“Ne aflăm într-un moment crucial pentru elevii din România. Am susţinut, încă de la bun început, descentralizarea deciziei privind redeschiderea şcolilor, cât timp acest lucru este realizat cu precauţie şi asigurând factorilor locali indicaţiile şi resursele necesare redeschiderii şcolilor în siguranţă. E momentul ca autorităţile centrale să dea dovadă de celeritate şi să vină în sprijinul elevilor, pentru ca aceştia să se poată întoarce la şcoală în siguranţă, acolo unde acest lucru este posibil.”, a declarat Rareş Voicu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.