Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Problemă sistemică în România: medicamentele uzuale s-au scumpit, iar unele nici nu se mai găsesc în piață

New Money
medicamente covid

Creșterile de prețuri din toate domeniile afectează și piața medicamentelor, iar în farmacii există deja medicamente uzuale care nu se mai găsesc. Problema și mai mare este cu medicamentele folosite în terapie, care aveau deja un preț foarte ridicat, iar acum au ajuns la prețuri greu de suportat.

Prețurile medicamentelor au crescut în România cu 3% în aprilie 2022 față de luna aprilie a anului trecut, potrivit estimărilor INS. În prezent, inflația în România a ajuns la 14%, iar analiștii economici spun că nu se va opri aici.

În România accesul pacienților la tratament este limitat, în condițiile în care au dispărut aproximativ 2500 de medicamente generice din țară. ,,Din ianuarie până acum s-au retras din comercializare încă 100 de medicamente. Fenomenul continuă. Medicamentele ieftine dispar iar în terapie sunt folosite medicamente mai scumpe”, a afirmat dr. Daniel Bran, vicepreședintele Asociației Producătorilor de Medicamente Generice din România într-un interviu video pentru 360medical.ro.

Invitatul a ținut să precizeze că România are un preț maximal impus de către Ministerul Sănătății, care este prețul minim european, la care se adaugă o taxă clawback, care nu este sustenabilă. Taxa clawback este 28% din prețul medicamentului, deci aproape o treime.

,,Dacă nu vom face ceva pentru încuraja medicamentele generice, vor continua să dispară din România”, a spus dr. Daniel Bran.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.