Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme cu metroul din Drumul Taberei. Ministrul Transporturilor a trimis Corpul de Control să investigheze o pagubă de 188 de milioane de lei

Inquam Photos / George Calin
stadiu lucrari magistrala de metrou M5

Corpul de Control al Ministrului Transporturilor (MT) analizează circumstanțele care au pus în sarcina Metrorex despăgubirea de 188 de milioane de lei atribuită constructorilor Magistralei 5 Drumul Taberei - Eroilor, arată un comunicat transmis miercuri de administratorul Metroului bucureștean, potrivit Mediafax.

„În prezent, Corpul de Control al primului ministru verifică modul în care au fost derulate contractele aferente obiectivului de investiții Magistrala 5 Drumul Taberei - Eroilor, iar Corpul de Control al Ministrului Transporturilor analizează circumstanțele care au pus în sarcina Metrorex despăgubirea de 188 de milioane de lei”, se arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI: Ce SUPLIMENTE sunt recomandate unei femei la 20, 30, 40, 50 și peste 60 de ani

Societatea trebuie să despăgubească asocierea formată din Astaldi S.p.A – FCC Construccion SA, Delta ACM 93 SRL și AB Construct SRL pentru revendicări solicitate în perioada 2011-2015. „Metrorex face acum toate demersurile pentru achitarea datoriei de 188 de milioane de lei (aproximativ 40 de milioane de euro) stabilite printr-o hotărâre a instanței în anul 2017, rămasă definitivă și irevocabilă în luna mai 2018, fără a afecta activitatea societății”, arată reprezentanții Metrorex.

„Circulația trenurilor de metrou cu călători se desfășoară în condiții de siguranță. Societatea respectă reglementările și normele în vigoare. Atât Metrorex, cât și instituțiile cu atribuții în controlul activităților privind siguranța circulației, verifică în permanență respectarea procedurilor, iar eventualele evenimente apărute în circulația trenurilor sunt investigate de Agenția de Investigare Feroviară Română - AGIFER. În urma acestor investigații rezultă, după caz, măsuri care sunt puse în aplicare de către Metrorex”, precizează administratorul Metroului bucureștean.

Noua structură organizatorică a societății, aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor, în vigoare începând din 1 august 2018, „nu presupune suplimentarea numărului de personal, față de cifra aprobată în Bugetul de Venituri și Cheltuieli și nici depășirea fondului de salarii prevăzut în bugetul societății. Prin noua organigramă au fost reorganizate atribuțiile pentru eficientizarea activității Metrorex”, menționează compania.

Pentru optimizarea activităților de exploatare și infrastructură, luna aceasta a fost avizat de Adunarea Generală a Acționarilor, un memorandum pentru suplimentarea numărului de personal, în primă fază, cu 354 de angajați. Acesta se află în analiză la direcțiile de specialitate din Ministerul Transporturilor, pentru a fi înaintate spre aprobare Guvernului României. De asemenea, sunt previzionate în bugetul pe 2019 încă 947 de noi angajări pentru deservirea magistralei 5 de metrou (Drumul Taberei- Eroilor). Numărul angajaților va mai fi suplimentat în funcție de punerea în exploatare cu călători și a altor obiective de investiții.

CITEȘTE ȘI: Durerile de cap din timpul nopţii, extrem de periculoase: Care e cauza acestora

Bugetul societății Metrorex pentru anul acesta a fost aprobat cu un deficit de finanțare (pierdere) de 95,3 milioane de lei, pentru că la finele anului 2017, societății nu i-a fost alocată subvenția pentru transportul de călători cu metroul aferentă trimestrului IV, nefiind îndeplinite procedurile legale, deși suma era alocată pentru bugetul de stat pentru anul 2017. „Acest fapt a fost constatat de controlul Curții de Conturi, situație ce se evaluează în acest moment pentru identificarea celor responsabili”, mai arată Metrorex. Suma urmează să fie solicitată la rectificarea bugetară pentru anul 2018.

Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a solicitat Consiliului de Administraţie şi conducerii executive a Metrorex organizarea unei licitaţii pentru închirierea spaţiilor comerciale din stațiile de metrou, conform procedurilor legale la expirarea perioadei pentru care a fost încheiat contractul cu Sindomet Servcom SRL.

În acest sens, Metrorex a notificat Sindomet Servcom SRL că acest contract va înceta de drept în septembrie 2018. În continuare, Metrorex va respecta procedurile legale pentru închirierea spațiilor comerciale din stațiile de metrou.

Veniturile şi cheltuielile obţinute din activitatea contractului s-au repartizat din 2003 până în 2017, în cote de 25% pentru Metrorex și 75% pentru Sindomet iar începând cu 26 septembrie 2017 procentele de repartizare sunt 36% pentru Metrorex și 64% pentru Sindomet Servcom SRL. „Menționăm că veniturile realizate de către Metrorex SA în anul 2017 în baza acestui contract, sunt în valoare de 783.469 de lei, pentru o suprafață închiriată de 5.900 mp”, a mai comunicat compania.

CITEȘTE ȘI: PROTEINA cu rol cheie în funcţionarea memoriei, descoperită de cercetători /STUDIU

Aproximativ 300 de sindicaliști din Uniunea Sindicatelor Libere (USL) Metrou pichetează în aceste zile Ministerul Transporturilor, acuzând conducerea societății Metrorex că din cauza lipsei de personal și a alocărilor financiare insuficiente au apărut riscuri în siguranța circulației și a călătorilor.

„Ar trebui să angajăm 700 de oameni pentru a avea siguranță în circulația metroului, dar conducerea Metrorex a angajat directori și personal de conducere în loc să asigure angajările la nivelul mentenanței și al celorlalte posturi necesare. Vom deschide în curând Magistrala 5 Drumul Taberei - cu cine vom lucra acolo?”, a declarat Ion Rădoi luni, în prima zi a acțiunii de pichetare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.