Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme cu votul din diaspora - Aurescu, între presiunile de la partid şi realitatea din afara ţării (surse)

Inquam Photos/ Octav Ganea
vot alegeri

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat zilele trecute că românii cu domiciliul sau reședința în străinătate vor putea vota la alegerile parlamentare din 6 decembrie la orice secție din afara țării, indiferent dacă s-au înregistrat sau nu în registrul electoral, iar pentru aceasta vor avea la dispoziție două zile pentru vot. Dincolo de acest anunţ, situaţia "din teren" este una complicată, iar liberalii se tem să nu fie acuzaţi de USR să blochează votul în diaspora, aşa cum erau acuzate şi guvernele PSD.

Potrivit unor surse politice, liderii PNL i-au cerut lui Aurescu să se asigure că în diaspora vot fi organizate între 700 şi 750 de secţii de votare. Aurescu a anunţat până acum că se vor organiza "peste 600" de secţii. Termenul limită pentru transmiterea tuturor propunerilor de secții de votare către Autoritatea Electorală Permanentă este 16 noiembrie, ele urmând să fie anunțate pe 18 noiembrie.

Chiar dacă statele în care numărul cazurilor de COVID-19 este mare vor permite înfiinţarea secţiilor de votare, problemele ar putea să apară în privinţa circulaţiei persoanelor. Din informaţiile disponibile la acest moment, ţările occidentale nu vor face excepţii pentru români în privinţa restricţiilor. Acolo unde este instituită carantină sau există restricţii de circulaţie, românilor le va fi imposibil să ajungă la secţiile de votare.

Chiar şi în aceste condiţii, liberalii mizează pe 350.000 de voturi exprimate în afara ţării. De trei ori mai multe decât cele 106.038 de la parlamentarele din 2016, dar mult mai puţine decât cele 650.000 din primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019. Doar 39.238 de români din diaspora au depus cereri de înregistrare pentru votul prin corespondenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.