Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme la Legea Pensiilor: se cere recalcularea sumelor de bani pentru unii seniori

evz.ro
pensie pensii pensia

Probleme la Legea Pensiilor: se cere recalcularea sumelor de bani pentru unii seniori

Sindicaliştii Cartel ALFA cer reviziuirea Legii pensiilor evidenţiind o serie de ”disfuncţionalităţi” şi consideră că actul normativ trebuie să respecte dreptul la muncă şi dreptul la pensie. În acest sens ei anunţă, miercuri, că au transmis o scrisoare deschisă Guvernului României, premierului Marcel Ciolacu şi ministrului Muncii, Simona Bucura-Oprescu.

”Confederatia Nationala Sindicala Cartel ALFA vă solicită reanalizarea legii nr. 360/2023 - legea privind sistemul public de pensii. În urma semnalelor transmise anterior, reprezentanţii CNS Cartel ALFA au evidenţiat disfuncţionalităţile din textul legii, în contrast cu unele opinii exprimate de reprezentanţii altor confederaţii sindicale. Observăm că există si o opacitate în construcţia unui cadru legislativ care să respecte drepturile fundamentale, incluzând dreptul la muncă şi dreptul la pensie conform condiţiilor legale, drepturi consacrate în Constituţia României”, a transmis Cartel ALFA, într-un comunicat de presă, de miercuri, citat de News.ro.

Sindicaliştii cer eliminarea articolului 46 din lege şi modificarea art 88 şi art. 84.

”Propunem modificarea articolului 88 alineatul (1) din Legea nr. 360/2023 pentru a ajusta punctajul suplimentar acordat lucrătorilor cu activităţi în condiţii speciale şi deosebite, astfel încât să se asigure echitatea în calculul pensiilor. De asemenea, este necesară modificarea articolului 84 alineatul (2) din Legea nr. 360/2023 pentru a stabili o valoare a punctului de referinţă diferită pentru perioadele lucrate în condiţii speciale, astfel încât să se ţină cont de dificultatea şi impactul asupra duratei vieţii lucrătorilor, cat si a contributiilor suplimentare. Calculul justificativ este prezentat în Anexa 2”, se arată în comunicat.

Sindicaliştii mai precizează că aceste schimbări solicitate vor duce la:

  1. eliminarea confuziei şi posibilelor abuzuri ale unor funcţionari din cadrul CNPP legate de dreptul cumulului pensiei cu salariul;
  2. înlăturarea injustiţiei sociale a lucrătorilor care au muncit sau muncesc în grupele speciale sau deosebite de muncă, permiţând realizarea dezideratului: "două persoane care ies la pensie în perioade diferite, cu aceleaşi condiţii, să aibă în aceeaşi lună aceeaşi valoare de pensie".
  3. ”În spiritul protejării libertăţii de a lucra într-un mediu echitabil şi sigur, CNS Cartel ALFA susţine modificările solicitate care vor contribui la asigurarea unei legislaţii care să faciliteze accesul la muncă şi să protejeze drepturile lucrătorilor în întreaga lor diversitate”, se mai arată în comunicat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.