Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme legate de războiul din Ucraina, dar şi importanţa implicării tinerilor în procesul democratic, teme abordare de Bogdan Aurescu la ONU

mae.ro
Bogdan Aurescu

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a participat, în perioada 19-23 septembrie, la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AG ONU), care a avut loc la sediul ONU din New York. Printre temele abordate s-au numărat probleme legate de războiul din Ucraina, dar şi implicarea tinerilor în procesul democratic.

Potrivit unui comunicat de presă, de sâmbătă, al Ministerului de Externe, Bogdan Aurescu a avut o agendă substanţială, care a inclus un număr de 15 întrevederi oficiale cu miniştri omologi şi alţi înalţi oficiali straini şi participarea la 14 reuniuni şi evenimente la nivel ministerial, dintre care două reuniuni ale miniştrilor afacerilor externe ai UE, o reuniune a Formatului Bucureşti 9 şi un Dineu Transatlantic. Ministrul Aurescu a avut în această perioadă întrevederi bilaterale cu 9 omologi şi alţi miniştri străini.
”Ministrul Bogdan Aurescu a mai avut întrevederi bilaterale cu adjunctul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, Wendy Sherman, cu  ministrul adjunct de externe al Noii Zeelande, Victoria Hallum, cu Eric Swalwell, membru al Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, cu Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić şi cu Preşedintele Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (ICRC), Peter Maurer. Totodată, a avut întrevederi şi cu reprezentanţii principalelor organizaţii internaţionale evreieşti”, se arată în comunicat.
În ceea ce priveşte evenimentele la nivel ministerial desfăşurate în marja lucrărilor Adunării Generale a ONU, ministrul Aurescu a participat la două reuniuni ale miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE,  reuniunea miniştrilor de externe în Format Bucureşti 9 (B9), dar şi la o serie de evenimente ministeriale.
Totodată, ministrul de externe român a participat la Dineul Transatlantic al miniştrilor de externe din UE şi NATO, eveniment tradiţional găzduit de SUA, în marja celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a ONU.
În contextul AG ONU, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a deschis cea de-a treia ediţie a Forumului Tinerilor din cadrul Comunităţii Democraţiilor. A arătat importanţa deosebită pe care România o acordă promovării şi implicării tinerilor în cadrul proceselor democratice, aceasta fiind una dintre priorităţile centrale ale Preşedinţiei române la conducerea CoD  şi a evidenţiat că implicarea activă a tinerilor pentru apărarea şi promovarea acestor principii este necesară mai mult decât oricând.
Astfel, în ceea ce priveşte evenimentele ministeriale, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat la reuniunea informală a miniştrilor de externe din statele membre ale UE, în cadrul căreia oficialii europeni au abordat subiectul agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei şi gestionarea efectelor globale ale acesteia şi au urmărit coordonarea eforturilor UE şi ale statelor membre în demersurile diplomatice de combatere a narativului rus care vizează statele terţe afectate de consecinţele războiului din Ucraina.
De asemenea, în contextul celor mai recente acţiuni de escaladare a conflictului din Ucraina din partea Rusiei, ca urmare a declaraţiilor preşedintelui rus din 21 septembrie, oficialul român a participat şi la o reuniune extraordinară a miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE, convocată de ÎR/VP Josep Borrell, la solicitarea mai multor state membre, inclusiv a României
Totodată, şeful diplomaţiei române a participat la reuniunea de nivel înalt pentru a marca aniversarea a 30 de ani de la adoptarea Declaraţiei privind drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice.
Aurescu a participat şi la reuniunea de nivel înalt a Consiliului de Securitate al ONU pe tema realizării justiţiei şi responsabilităţii internaţionale în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.