Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PROBLEME MAJORE după oprirea reactorului 2 de la Cernavodă: România importă aproximativ 1.000 de MW de electricitate duminică dimineaţă

România importă aproximativ 1.000 MW duminică dimineaţă, după oprirea planificată a unităţii 2 de la Cernavodă, potrivit datelor privind starea sistemului energetic naţional, postate în timp real pe site-ul Transelectrica şi analizate de AGERPRES.

Desincronizarea reactorului nuclear de la sistemul energetic naţional a avut loc la ora 11:00.

Astfel, la ora 11:10, producţia naţională de energie electrică era de 5.611 MW, consumul - 4.688 MW, iar diferenţa de 924 MW reprezentau importuri, valoare ridicată raportată la consumul mic de weekend.

Citește și: Programul de oprire planificată începe astăzi la Unitatea 2 de la Cernavodă

Oprirea reactorului de la Cernavodă vine într-o perioadă cu un preţ mare al energiei pe bursă şi coincide cu oprirea mai multor grupuri pe cărbune şi gaze.

La ora menţionată, principala sursă de producţie erau centralele hidro - 1.686 MW, urmate de fotovoltaic - 764 MW, cărbune - 727 MW, nuclear - 712 MW, hidrocarburi - 493 MW, eolian - 231 MW şi biomasă - 70 MW.

Unitatea 2 a CNE Cernavodă a intrat duminică în programul de oprire planificată, desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional fiind programată la ora 11:00, a anunţat Nuclearelectrica într-un comunicat transmis AGERPRES.

"Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate, având o echipă de management de proiect, grafic de realizare, planificare de resurse umane şi bugetare corespunzătoare", precizează reprezentanţii companiei.

În perioada opririi planificate, se vor efectua activităţi din programul de mentenanţă preventivă/corectivă, din programul de inspecţii, programul de testare obligatorie pe perioada opririlor planificate şi din programul de implementare modificări.

"Lucrările se vor executa în condiţii de siguranţă pentru personalul centralei, public şi mediul înconjurător, conform procedurilor aprobate utilizate la CNE Cernavodă şi cu respectarea tuturor măsurilor de protecţie împotriva COVID-19", dau asigurări reprezentanţii Nuclearelectrica.

Centrala nuclearoelectrică Cernavodă asigură funcţionarea în siguranţă a Unităţilor nucleare 1 şi 2, fiecare cu o putere instalată de producţie de 700 MW. Cele două reactoare de la Cernavodă asigură aproximativ 20% din necesarul de energie al României.

Unitatea 1 a CNE Cernavodă a fost pusă în operare comercială la data de 2 decembrie 1996, iar Unitatea 2 la data de 28 septembrie 2007.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.