Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Probleme pentru Klaus Iohannis? Cine i-ar fi luat faţa pentru alegerile prezidenţiale - al doilea mandat, ÎN PERICOL?

klaus iohannis lacrimi

Lovitură incredibilă încasată de Klaus Iohannis. Se pare că şeful statului nu mai este în pole position pentru un al doilea mandat de preşedinte. Analistul politic, Cozmin Guşă, devoalează marea surpriză. Jocul pentru alegerile prezidențiale de anul viitor se va face începând cu luna iulie 2019, nu mai devreme, consideră analistul politic Cozmin Gușă, care este de părere că Iohannis este depășit în momentul de față de un alt posibil candidat, primarul Capitalei, Gabriela Firea.

Citește și: Halep devine ‘colega’ Sharapovei: Ce sponsor și-a ales jucătoarea

Președintele Klaus Iohannis este prins într-o triplă menghină din punctul de vedere al suportului pe care îl poate primi în vederea alegerilor prezidențiale din 2019, consideră Cozmin Gușă. "Astăzi singurul lucru care mai animă viața din partide este legat de felul în care s-ar putea schimba politica românească dupa alegerile prezidențiale. Europarlamentarele sunt doar un test, este un activism păgubos, cu oameni care vorbesc mult la televizor și încearcă să mai ia un mandat. Va fi doar un test, să ne amintim de campania pentru EBA, pentru a se vedea cum se mișcă electoratul. În europarlamentare se calibrează unele lucruri, nu va fi o competiție reală. Partidele se concentrează pentru prezidențiale", a explicat Cozmin Gușă la Realitatea TV.

Citește și: Surpriză de proporţii: Andra şi Delia vor fi invidioase – ea e cea mai bogată cântăreaţă din România

Președintele în funcție pare că nu se concentrează încă pentru alegerile de anul viitor, consideră Gușă, însă "discuțiile din textura mai inteligentă a statului român" au început să se focalizeze asupra prezidențialelor. "Klaus Iohannis poate e îngrijorat într-un fel. Azi are al doilea scor, primul scor îl are Firea, unul dintre posibilii candidați. Teoretic, Iohannis ar putea să stea confortabil numai că ce e azi nu e mâine. Iohannis se află într-o triplă menghină", spune consultantul politic. Acesta a detaliat elementele care au un impact asupra performanței lui Iohannis în cursa pentru prezidențiale:

Citește și: Autorităţile au luat măsuri speciale – Au decis soarta criminalei de la metrou

1. PNL-ul nu este foarte decis și conturat în acest moment în a avea o relație cu Iohannis, nici președintele nu pare să dorească asta. Această ambiguitate îl aduce într-o poziție ușor ciudată în relația cu liberalii, situație gravă pentru că PNL-ul are o rețea similară cu PSD în alegeri, mai ales după fuziunea cu PDL;

2. Miscarea "Rezist", foarte legată de Iohannis până acum, s-a disipat din siajul președintelui după momentul Dăncilă. Cei care sunt foarte bine conectați la această zonă spun că a fost un "adevărat tsunami". S-a pierdut mult din suportul pentru Iohannis, nu știm dacă ireversibil;

Citește și: Vești bune pentru salariații MApN: Cu cât le vor crește salariile, după aplicarea legii salarizării

3. Realizările concrete ale președintelui, planurile pe care le-a avut și le-a dus la anumite trepte de realizare: fie acestea nu există, fie nu au fost comunicate bine. "Din aceste trei unghiuri, poziția lui Iohannis este instabilă. Ce este azi nu e mâine. Vestea bună pentru Iohannis: are timp. Dacă se hotărăște să candideze, are timp. De ce? Jocul pentru alegerile prezidențiale se va face efectiv din iulie 2019. În 2018, niciun partid nu va lua decizii despre posibilele candidaturi. De la începutul anului viitor, vom avea președinția Uniunii Europene, prin Iohannis, și din nou toată lumea se va abține, în speranța că va mai exista ce să coordonam. Rămân, deci, doar câteva luni pentru jocul prezidențial, din iulie 2019 până în toamnă", consideră consultantul politic.

Va fi vorba de un "joc sofisticat" în perioada iulie - noiembrie 2019, totul se va face atunci și foarte rapid, arată Cozmin Gușă. Acesta invocă un episod similar - alegerile din anul 2000, când, de asemenea, jocul politic a fost rapid și surprinzător: "Să ne aducem aminte de episodul 2000. Emil Constantinescu avea în primăvară un scor bun, dar prin iulie a anunțat că a fost învins de sistem și nu va candida. Cunoscătorii au înțeles că a fost șantajat și obligat să renunțe. S-a deschis un joc în care trebuia să ajungă la Cotroceni premierul Isărescu. Era foarte bine. Numai că așa cum există stat paralel acum, și atunci s-au declanșat mai multe mișcări care i-au erodat poziția. Omul Securității de dinainte de 1989, Theodor Stolojan a anunțat că va candida și el, iar voturile s-au împărțit, dându-i posibililitatea lui Vadim Tudor să ajungă în turul doi. Vadim a beneficiat de bugete consistente, de 3.000 de Dacii și 6.000 oameni care au bătut toată țara ca să-i ridice scorul. Am votat răul mai mic: Ion Iliescu. Dintr-o inginerie relativ pozitivă: Isărescu la Cotroceni și premier Adrian Năstase, ne-am trezit în urma unui joc de câteva luni tot cu Iliescu, care nici nu mai spera să ajungă șeful statului, iar Năstase nu a putut să aibă un joc normal cu Iliescu președinte", a amintit Cozmin Gușă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.