Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procedura care scade riscul de cancer de col uterin. Diferența între testul HPV și examenul Papanicolau

MFE
HPV screening medicina cercetare

Aproape 80% din populația feminină activă sexual poate fi expusă, la un moment dat, virusului HPV, care cauzează cancerul de col uterin. Există însă o procedură care scade riscul îmbolnăvirii: screeningul sau testarea preventivă.

Peste 1.800 de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin, iar numărul mediu al celor diagnosticate an de an cu această boală a trecut de 3.300, peste media la nivel european. Asta înseamnă că mai mult de jumătate dintre femeile cu această boală pierd lupta pentru viață.

Cele care nu se regăsesc în niciuna dintre aceste statistici n-ar trebui să ignore avertismentul Ministerului Sănătății potrivit căruia opt din zece femei active sexual vor contracta o tulpină HPV la un moment dat, pe parcursul vieții lor.

„Reducerea și determinarea / identificarea numărului de infecții la categoriile de risc se poate realiza prin: vaccinarea împotriva HPV (existența unor programe naționale de vaccinare sustenabile), depistarea în faze incipiente, prin programe de screening a leziunilor colului uterin, emiterea unui diagnostic și urmarea tratamentului prescris de medic”, explică medicii Spitalului Militar Craiova.

Cum poate schimba situația un simplu screening

Motivele pentru care femeile ar trebui să ia serios în calcul efectuarea periodică a screeningul în cazul infecției cu virusul HPV trebuie căutate în beneficii importante pe care această procedură le are.

Unul dintre ele este detectarea leziunilor precanceroase: procedura scade sau chiar elimină riscul ca o persoană să dezvolte tipul de cancer pentru care face screening.

Un alt beneficiu al efectuării screeningului este detectarea tumorilor într-o fază timpurie, ceea ce permite aplicarea unor tratamente mai eficiente și mai ușor de suportat.

Screeningul contribuie astfel la scăderea numărului de decese, întrucât tratarea cancerului aflat în fază precoce crește șansele de vindecare.

Test HPV sau examen Papanicolau? Niciunul nu e dureros

Cele două metode de screening, recomandate în cancerul de col uterin, sunt: examenul Papanicolau (PAP) și testul HPV. Ambele metode sunt simple și nedureroase.

„Examenul Papanicolau constă în examinarea la microscop a celulelor extrase din colul uterin, în vederea identificării eventualelor modificări specifice cancerului. Testul HPV identifică infecția cu tulpini HPV care pot cauza cancer, nu identifică tumora, dar orientează medicul și pacientul în continuarea investigațiilor”, precizează specialiștii Spitalul Militar Craiova.

Dar trebuie spus că un program adecvat împotriva HPV-ului, care să reducă rata de mortalitate, nu constă doar în testare, ci şi în umarea unui plan bine stabilit în cazul unui rezultat pozitiv.

Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin

În prezent, în România, se derulează Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin care constă în efectuarea testului Papanicolau o dată la cinci ani. De asemenea, în România, se derulează un program de screening populațional organizat pentru cancer de col uterin cu testare combinată HPV și PAP, în regiunile Centru, Nord Est, Nord Vest, Muntenia Sud, pentru un număr de 680.000 femei cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani.

„În paralel, furnizorii de servicii agreați de teste PAP, pot oferi în cadrul pachetului de servicii medicale ambulatorii, procedura de screening pentru cancerul de col uterin pentru același grup populațional, dar adresabilitatea la acest tip de procedură este relativ redusă.

Medicul de familie poate elibera bilet de trimitere pentru examinare ginecologică femeilor asigurate eligibile pentru screening sau celor care au simptomatologie specifică colului uterin”, se arată în Planul Național de Combatere a Cancerului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.