Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procedura necesară pentru hemodializă

Radu Pop
chirurgie vasculara

Boala cronică de rinichi, numită și insuficiență renală cronică, apare atunci când rinichii își pierd capacitatea de a filtra și elimina din organism substanțele toxice. Această afecțiune nu apare brusc, ci se dezvoltă de-a lungul timpului, din diverse cauze care duc la distrugerea țesutului funcțional al rinichiului până la un punct la care aceasta devine critică și este afectată funcția de epurare renală. Dintre cauze, cel mai frecvent sunt implicate diabetul zaharat, hipertensiunea arterială, ateroscleroza, infecțiile urinare recidivante și complicate, pietrele la rinichi, diverse boli sistemice, administrarea îndelungată a unor medicamente, malformațiile, tumorile.

Atunci când funcția rinichiului este deteriorată dincolo de pragul critic și tratamentul bolii de bază nu aduce o ameliorare, în ultimele stadii ale bolii renale sau atunci când apar complicații ce pun în pericol viața pacientului, se recurge la substituirea funcției renale prin dializă sau transplant renal.

Hemodializa este metoda utilizată cel mai frecvent, cu rezultate foarte bune, uneori pentru tot restul vieții pacientului cu boală cronică de rinichi. Pentru hemodializă, însă, este necesară stabilirea unei căi de acces vascular, deoarece procedura presupune epurarea toxicelor acumulate în sânge printr-un filtru situat în afara organismului. Fistula arteriovenoasă este procedura necesară pentru efectuarea în condiții optime a hemodializei, asigurând un acces vascular de durată, eficient și cu un risc redus de infectare.

Fistula arteriovenoasă este realizată printr-o intervenție de chirurgie vasculară, sub anestezie locală, ușor de suportat de pacienți. În cele mai multe cazuri, comunicarea dintre arteră și venă pentru hemodializă este creată la nivelul membrului superior, la plica cotului sau la pumn. La evaluarea pacientului înaintea operației, se realizează ecografii Doppler pentru a aprecia sănătatea vaselor de sânge și debitul circulator prin acestea.

La Spitalul Clinic SANADOR, fistula arteriovenoasă este realizată complet gratuit pentru toți pacienții asigurați CNAS, de chirurgi vasculari cu multă experiență. În pachetul de care pot beneficia gratuit asigurații sunt incluse consultul de chirurgie vasculară, procedura chirurgicală propriu-zisă realizată de chirurgi vasculari cu experiență, dar și o noapte de spitalizare la Spitalul Clinic SANADOR. Recuperarea după procedură este foarte rapidă și pacientul poate începe programul de hemodializă la recomandarea medicului nefrolog.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.