Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procentul salariaților cu contracte colective de muncă a scăzut în 22 din cele 27 de state membre ale UE din anul 2000 până în prezent

Agerpres
someri somaj

Procentul salariaților care beneficiază de contracte colective de muncă a scăzut în 22 din cele 27 de state membre ale UE din anul 2000 până în prezent, potrivit unui comunicat emis, vineri, de Confederația Națională Sindicală Cartel ALFA, potrivit Mediafax.

În prezent, la nivelul Uniunii Europene există o discrepanță mare între state, în ceea ce privește gradul de acoperire al salariaților de contracte colective de muncă. Astfel, în Lituania doar 7% dintre salariați lucrează într-un domeniu unde există aceste acorduri, în timp ce în Austria procentul este de 98%.

Potrivit datelor Cartel ALFA, în Olanda 78% dintre angajați beneficiază de un contract colectiv de muncă, în Portugalia, 74%, iar în Spania, 68%, acestea fiind unele dintre țările cu cel mai mare grad de acoperire.

Citește și: Scandal-monstru în Poliție! Pe cine ar proteja Marcel Vela – Reacție dură, după articolul Bugetul.ro

În România, procentul este de 23%.

Datele prezentate de Cartel ALFA au fost evidențiate de Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) în cadrul consultării inițiate de Comisia Europeană cu privire la salariile minime juste, mai scrie în comunicat.

„Creșterea salariilor minime naționale este minimul necesar pentru a menține oamenii deasupra pragului sărăciei, dar negocierea colectivă este cea mai bună metodă de a permite lucrătorilor să primească în mod real salarii echitabile, precum și de a oferi condiții bune pentru lucrătorii atipici”, a declarat secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.