Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Proces asupra siropurilor de tuse contaminate importate din India, aflate la originea decesului a zeci de copii

jordantimes.com
sirop-tuse

Proces asupra siropurilor de tuse contaminate importate din India, aflate la originea decesului a zeci de copii

Un proces privind moartea a zeci de copii în 2022 ca urmare a ingerării de siropuri de tuse contaminate importate din India a fost deschis marţi la un tribunal din Banjul, capitala Gambiei, transmite AFP, conform Agerpres.

Judecătorul Ebrima Jaiteh de la Înalta Curte din Banjul a amânat procesul până la 7 noiembrie după ce a constatat şi denunţat absenţa a trei acuzaţi care reprezintă statul.

Aproximativ 70 de copii, cu vârsta de 5 ani sau mai mici, au murit în 2022 după ce le-au fost administrate medicamente eliberate fără reţetă medicală, stârnind un protest naţional în această mică ţară din Africa de Vest, cu aproximativ 2,5 milioane de locuitori.

Nouăsprezece reclamanţi, reprezentând membri ai familiilor lor decedaţi în iulie, au intentat proces la Înalta Curte, potrivit lui Salieu Taal, preşedintele Baroului din Gambia şi unul dintre avocaţii care îi reprezintă pe reclamanţi.

Familiile dau în judecată Maiden Pharmaceuticals, distribuitorul local al Atlantic Pharmaceuticals, Agenţia de reglementare în domeniul medical (MCA), Departamentul de Sănătate şi pe procurorul general, Dawda A. Jallow.

Ele solicită, de asemenea, ca MCA să recunoască faptul că nu şi-a îndeplinit obligaţia legală de a reglementa calitatea şi siguranţa medicamentelor.

Familiile solicită despăgubiri în valoare de 15 milioane de dalasi (aproximativ 230.000 de dolari) pentru fiecare copil.

- Absenţă -

Niciunul dintre cei cinci inculpaţi nu a fost prezent marţi.

Ministerul Sănătăţii, MCA şi procurorul general au cerut amânarea începerii procesului, cerere pe care judecătorul a respins-o. El a obligat cele trei părţi să plătească reclamanţilor 10.000 de dalasi (151 de dolari).

Procesul fusese deja amânat în iulie, după ce procurorul general şi Ministerul Sănătăţii au declarat că nu au primit înştiinţări într-o perioadă de timp rezonabilă pentru a se familiariza cu procedura.

Gambia a dispus în septembrie 2022 retragerea mai multor medicamente pentru tuse şi răceală, precum şi toate produsele fabricate de laboratorul indian Maiden Pharmaceuticals, de unde provin siropurile contaminate cu substanţe toxice.

Ulterior, au fost interzise toate produsele companiei indiene.

O comisie de anchetă de la preşedinţia din Gambia a indicat în iulie că aceşti copii au murit ca urmare a insuficienţei renale acute după administrarea acestor siropuri contaminate.

De asemenea, comisia a anunţat demiterea directorului agenţiei pentru controlul medicamentelor şi a adjunctului acestuia şi a subliniat responsabilitatea unui farmacist supraveghetor care a autorizat importul de siropuri fără a efectua verificările necesare.

- Scandal sanitar -

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), testele de laborator au evidenţiat "cantităţi inacceptabile" de dietilen glicol şi etilen glicol, utilizate în mod obişnuit în antigel şi care pot fi fatale în cazul ingerării. Impactul toxic al acestor substanţe include "leziuni renale acute, ce pot conduce la deces", a indicat agenţia.

Adresându-se AFP în octombrie 2022, părinţii îndoliaţi au solicitat guvernului preşedintelui Adama Barrow să ia măsuri. "Vrem dreptate pentru aceşti copii", au subliniat ei.

În urma acestui scandal sanitar, India a deschis o anchetă şi a închis fabrica laboratorului Maiden Pharmaceuticals din nordul ţării, în octombrie 2022.

În total, cel puţin 300 de copii din Gambia, Indonezia şi Uzbekistan au murit după ce au consumat astfel de siropuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.