Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul atentatelor comise în 2015 în Franța va fi reluat luni

Facebook
Franta justitie

Procesul în cazul atentatelor jihadiste comise în ianuarie 2015 în Franţa, suspendat de două săptămâni după testarea pozitivă la COVID-19 a trei acuzaţi, se va relua luni la un tribunal din Paris, au anunţat surse judiciare apropiate acestui dosar, potrivit AFP.

Un număr de 14 persoane sunt judecate începând din 2 septembrie pentru presupusul sprijin logistic acordat autorilor atentatelor din ianuarie 2015 care au vizat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, o poliţistă la Montrouge şi un supermarket kosher din estul Parisului.

Aceste atacuri s-au soldat cu 17 morţi şi au provocat o undă de şoc pe plan internaţional.

Reluarea procesului a fost condiţionată de rezultatele unei expertize privind starea de sănătate a principalului suspect, Ali Riza Polat, care încă prezenta simptome ale COVID-19 la începutul acestei săptămâni. Totuşi, ''nicio contraindicaţie medicală sau sanitară nu mai stă în calea'' reluării procesului, a anunţat preşedintele tribunalului, Régis de Jorna, într-un mesaj transmis acuzării şi avocaţilor apărării.

Ali Riza Polat fusese testat pozitiv la 31 octombrie, ceea ce a dus la o suspendare a audierilor pentru două zile. Această suspendare a fost prelungită după testarea pozitivă a altor doi acuzaţi.

Citește și: Măști neconforme în România: țara noastră a emis o alertă; cum să le recunoști

Rechizitoriul Parchetului naţional antiterorist este prevăzut pentru miercuri după-amiază şi joi, după care vor urma pledoariile apărării până la 25 noiembrie. Verdictul, aşteptat iniţial în această vineri, este aşteptat pe 27 noiembrie.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit. Periplul lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

Islamistul Amédy Coulibaly a omorât, la 8 ianuarie 2015, o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. A doua zi, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.