Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul atentatelor din 2015 din Franţa programate pentru anul viitor

atentate-paris

Procesul în dosarul atentatelor comise în ianuarie 2015, primele dintre atacurile jihadiste care au lovit Franţa în perioada ce a urmat de atunci, este programat să se desfăşoare între 20 aprilie şi 3 iulie 2020 la Paris, a anunţat vineri o sursă apropiată dosarului, relatează AFP, potrivit agerpres.ro.

Aceste prime atacuri au vizat la Paris şi în apropiere de Paris un săptămânal satiric, Charlie Hebdo, o femeie ofiţer de poliţie la Montrouge şi un magazin evreiesc Hyper Cacher.

La 7 ianuarie 2015, fraţii Cherif şi Said Kouachi, islamişti radicali, au ucis 12 persoane la sediul redacţiei Charlie Hebdo din Paris înainte de a fugi. A doua zi, Amédy Coulibaly a ucis o tânără poliţistă în Montrouge, la sud de capitala franceză. La 9 ianuarie, el a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, în cursul unei luări de ostatici la magazinul Hyper Cacher din estul Parisului.

Coulibaly a fost ucis la faţa locului în timpul intervenţiei poliţiei. Fraţii Kouachi fuseseră ucişi cu puţin timp în urmă într-o tipografie unde se ascunseseră, la Dammartin-en-Goële, la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Paris.

Dar 14 acuzaţi, suspectaţi că au acordat sprijin logistic, au fost trimişi în faţa unei instanţe speciale, formate numai din magistraţi: 11 sunt cercetaţi de justiţia franceză şi trei sunt vizaţi de un mandat de arestare.

Ultimii trei sunt Hayat Boumedienne, colaborator al lui Coulibaly, şi cei doi fraţi Belhoucine, care au plecat înainte cu câteva zile de atacuri în zona irakiano-siriană. Moartea lor a fost menţionată de diverse surse fără a fi confirmată oficial.

Juriul a formulat cele mai grele acuzaţii, ''complicitate la crime'' comise de cei trei terorişti, împotriva celui mai mare din fraţii Belhoucine, Mohamed, şi a lui Ali Riza Polat, un apropiat al lui Coulibaly care se află în detenţie în Franţa.

Ali Riza Polat este acuzat pentru rolul central în pregătirea atentatelor, în special în furnizarea arsenalului folosit de cei trei terorişti. Magistraţii de la tribunalul din Paris care au condus ancheta continuă investigaţiile privind sprijinul acordat fraţilor Kouachi în Yemen, unde unul dintre ei s-a deplasat în 2011.

Atacul care a vizat Charlie Hebdo a fost revendicat din Yemen de Al-Qaida în Peninsula Arabică (Aqpa), un membru al acestei grupări Peter Cherif fiind arestat la 16 decembrie în Djibouti şi predat Franţei.

Acest proces va fi primul în cazul unui atentat jihadist comis în Franţa, după cel din 2017 în dosarul atacurilor comise de către Mohamed Merah în 2012. În total, valul de atacuri comise în Franţa începând din ianuarie 2015 s-a soldat cu 251 de morţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.