Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul celebrului artist belgian Jan Fabre a început la Anvers în lipsa acestuia

blacknews.ro
belgia justitie

Procesul celebrului artist multidisciplinar belgian Jan Fabre, acuzat de "violenţe" şi de "hărţuire sexuală" în cadrul companiei sale de dans, a început vineri dimineaţă în absenţa sa, la tribunalul corecţional din Anvers (nord), informează AFP.

Plasticianul şi coregraful în vârstă de 63 de ani, acuzat şi de "atentat la pudoare" asupra unei foste angajate, nu a participat la prima zi a audierii, care urma să fie dedicată mărturiilor femeilor care susţin că au fost victime ale acţiunilor sale.

Opt dintre cele unsprezece femei care s-au constituit parte civilă în acest proces s-au prezentat la audiere, a indicat avocata lor, Christine Mussche, potrivit Agerpres.ro.

În septembrie 2018, Jan Fabre, o figură marcantă a artei contemporane, a fost vizat de mişcarea #MeToo.

Într-o scrisoare deschisă publicată într-un ziar de specialitate, 20 de foste colaboratoare şi stagiare ale companiei sale Troubleyn - în majoritate dansatoare - au denunţat presiunile, umilinţele ba chiar şantajul sexual la care au fost supuse de către coregraf în activitatea lor.

"Aici nu forţăm pe nimeni să facă lucruri pe care cineva le consideră peste limitele sale. Nu am intenţionat niciodată să intimidez sau să rănesc oamenii din punct de vedere psihologic sau sexual', s-a apărat Fabre într-un drept la replică.

La vremea respectivă, după avalanşa de mărturii ale femeilor abuzate apărută la sfârşitul anului 2017 odată cu cazul Weinstein din SUA, autorităţile flamande din nordul Belgiei au lansat un studiu pentru a identifica comportamentele inadecvate de natură sexuală din lumea mediatică şi culturală.

Rezultatele studiului au fost catalogate drept îngrijorătoare, iar a doua zi după publicarea lor, la sfârşitul lunii iunie 2018, Jan Fabre, un pilon al lumii culturale din Anvers, a fost intervievat de postul flamand VRT.

Confruntat cu studiul care arată că una din patru femei din acest sector de activitate a fost deja victima unui avans sexual nedorit la locul de muncă, el a răspuns: "în compania mea, niciodată". "În compania noastră, în 40 de ani, nu a existat niciodată cea mai mică problemă", a dat asigurări el la acel moment.

Scrisoarea deschisă abundă însă de declaraţii detaliate şi îl acuză pe artist inclusiv că i-a spus odată unei dansatoare "fără sex, fără solo". Scrisoarea a ţinut prima pagină a ziarelor din Belgia şi din străinătate, iar la Anvers, Auditul Muncii, o secţie specializată a parchetului, a deschis o anchetă.

Trei ani de investigaţii au dus, în iunie 2021, la sesizarea justiţiei penale pentru acte de "violenţă, hărţuire şi hărţuire sexuală la locul de muncă" care au vizat "12 angajate", precum şi pentru "atentat la pudoare" asupra uneia dintre aceste femei.

Născut la Anvers în decembrie 1958, Jan Fabre, autor, artist vizual şi regizor de teatru, este cunoscut încă din anii 1980 drept dintre cei mai avangardişti artişti ai timpului său.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.