Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul pentru corupţie al fostului preşedinte sud-african Jacob Zuma a fost amânat din nou

bbc.com
Jacob Zuma

Procesul pentru corupţie al fostului preşedinte sud-african Jacob Zuma a fost amânat din nou marţi, de această dată din motive medicale, relatează dpa.

Tribunalul din Pietermaritzburg a stabilit pentru 9 septembrie data începerii procesului, în condiţiile în care Zuma, care a fost deja arestat, se află de vineri la un spital penitenciar, unde este ţinut sub observaţie în legătură cu o problemă medicală nedezvăluită.

Procesul împotriva lui Zuma (79 de ani) a fost amânat prima dată în iulie pentru 10 august, avocaţii fostului preşedinte explicând că desfăşurarea procesului online ar obstrucţiona consultările cu clientul. Numeroase procese s-au desfăşurat virtual în ultimele luni din cauza restricţiilor anticoronavirus, informează Agerpres.ro.

După numeroase amânări şi reluări care s-au întins pe mai multe decenii, Jacob Zuma, supranumit "preşedintele teflon" pentru abilitatea lui de a se sustrage justiţiei, urmează să răspundă la 16 capete de acuzare pentru fraudă şi corupţie legat de achiziţionarea, în 1999, de material militar de la cinci societăţi de armament europene, pe vremea când era vicepreşedinte.

Zuma este acuzat că a primit peste patru milioane de ranzi (235.000 de euro la cursul actual), inclusiv de la grupul francez Thales, una dintre companiile care au beneficiat de un contract important în valoare de circa 2,8 miliarde de euro. Dacă va fi găsit vinovat, este pasibil de până la 25 de ani de închisoare.

Arestat în iulie în legătură cu alt dosar, după ce a refuzat să dea curs unor citaţii în legătură cu fapte de corupţie în perioada în care a fost preşedinte (2009-2018), refuz pentru care a fost condamnat la 15 luni după gratii, o serie de proteste ale susţinătorilor săi au degenerat atunci în revolte de anvergură, soldate cu cel puţin 337 de morţi la Johannesburg şi în fieful lui Zuma, KwaZulu Natal. Autorităţile au mobilizat 25.000 de forţe de ordine pentru a calma situaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.