Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul pentru genocidul din Rwanda din 1994 la Haga a fost suspendat din cauza presupusei demențe a suspectului

puntoseguido.upc.edu.pe
Curtea Internaţională de Justiţie haga CIJ

Procesul unui suspect al genocidului din Rwanda din 1994 a fost suspendat la Haga, după ce avocaţii săi susţin că acesta suferă de demenţă, relatează BBC. Félicien Kabuga, care are 90 de ani, era judecat la Haga, el fiind capturat după 26 de ani, dar avocaţii săi spun că are demenţă şi nu este apt să fie judecat, scrie news.ro.

Mecanismul internaţional pentru tribunalele penale a fost de acord cu o pauză în timp ce starea sa de sănătate este evaluată.

Kabuga, un bogat om de afaceri, este acuzat că şi-a folosit postul de radio pentru a-i îndemna pe etnicii hutu să-i omoare pe rivalii tutsi.

Se presupune că el a alimentat genocidul prin difuzarea discursului instigator la ură

Aparent, el a fost principalul finanţator al extremiştilor Hutu care au ucis 800.000 de oameni în 1994. Acest grup avea ca ţinte membrii ai comunităţii Tutsi şi oponenţii politici.

De asemenea, s-a susţinut că şi-a folosit marea avere făcută în comerţul cu ceai din anii 1970 pentru a cumpăra macete folosite pentru a înarma rebelii hutu. El a negat toate acuzaţiile.

Kabuga a fost arestat în 2020 după ce a reuşit să fugă de justiţie timp de decenii. Anchetatorii francezi l-au găsit într-un apartament din Paris, unde locuia sub o identitate falsă.

Supravieţuitorii genocidului şi-au exprimat anterior îngrijorarea că s-ar putea să nu se facă dreptate, dacă Felicien Kabuga moare fără a fi judecat la CPI, lucru ce era deja de aşteptat să dureze ani de zile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.