Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procesul vaccinurilor anti-covid: FACIAS vs Ministerul Sănătății

Radu Pop
FACIAS
FACIAS

Procesul vaccinurilor anti-covid: FACIAS vs Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății dă explicații în instanță, după ce FACIAS a fost prima organizație care a semnalat ilegalitățile achiziției de vaccinuri cercetate acum de DNA.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a descoperit încă de acum 2 ani faptul că achiziția dozelor de vaccin anti-covid făcută de Guvernul României conține nereguli și a solicitat Ministerului Sănătății contractele încheiate. Răspunsul celor de la minister a fost că aceste contracte nu există, așa că FACIAS a cerut aceste documente în instanță. Astfel, pe 8 decembrie instanța de judecată va da verdictul în procesul inițiat de FACIAS împotriva Ministerului Sănătății.

Recent, și Direcția Națională Anticorupție a confirmat suspiciunile FACIAS deschizând mai multe dosare penale pentru abuz în serviciu și confirmând că fundația a avut dreptate să le solicite. FACIAS a fost printre primele organizații din România care au descoperit nereguli în achiziția dozelor de vaccin anti-covid de către Guvernul României. Încă de acum doi ani, FACIAS a solicitat Ministerului Sănătății acces la contractele încheiate, însă răspunsul a fost unul surprinzător: contractele „nu există”. Drept urmare, FACIAS a apelat la instanța de judecată pentru obținerea acestor documente. Fostul premier Florin Cîțu a fost deja interogat de DNA și pus deja sub urmărire penală.

Dezbatere: O cheltuială de un miliard de euro pe vaccinuri inutile

Fosta administrație guvernamentală a achiziționat aproape 53 de milioane de doze de vaccin anti-covid, o decizie care încă din momentul respectiv părea inutilă și extrem de costisitoare pentru statul român, nu doar astăzi când acest lucru de confirmat și de organele de anchetă. Întrebarea care se pune și care a rămas în continuare fără răspuns este de ce? De ce au fost cheltuiți aproximativ 1 miliard de euro pentru vaccinuri? Asta deși existau deja câte 3 doze disponibile pentru fiecare român eligibil pentru vaccinare. Iar rata de vaccinare era oricum departe de 100%.

În aceste condiții, FACIAS invită publicul la o dezbatere deschisă pe această temă. Care a fost motivul achiziției inutile de 1 miliarde de euro? Corupție, incompetență, abuz? Este important să înțelegem nu doar mecanismele din spatele acestor decizii, dar și modul în care putem preveni astfel de situații în viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.