Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuratura din Albania anunţă inculparea pentru corupţie a fostului preşedinte şi premier Sali Berisha

dosare

Fostul premier albanez Sali Berisha, ginerele acestuia şi încă un suspect sunt inculpaţi pentru corupţie, au anunţat duminică anchetatorii din cadrul parchetului special pentru combaterea corupţiei şi infracţiunilor organizate (SPAK), citaţi de AFP şi Reuters, potrivit Agerpres

Procuratura afirmă că Berisha, în vârstă de 79 de ani, a făcut uz din 2005 până în 2009 de influenţa ca prim-ministru pentru privatizare în favoarea unor persoane, printre care şi soţul fiicei sale.

Berisha este parlamentar şi beneficiază de imunitate, însă nu are voie să iasă din ţară şi trebuie să se prezinte regulat la poliţie. Ginerele său, Jamarber Malltezi, a fost arestat sâmbătă seara, fiind acuzat de corupţie şi spălare de bani.

Dosarul a fost deschis în 2020, când mnistrul de interne Taulant Balla l-a acuzat pe fostul premier de implicare în privatizarea unor terenuri şi a unor instalaţii sportive ale clubului de fotbal Partizan Tirana, unde ulterior s-au construit clădiri înalte.

Berisha l-a acuzat pe actualul prim-ministru, Edi Rama, că se află în spatele acuzaţiilor. "Le-a dat ordine procurorilor săi mercenari (...) Acuzaţiile sunt nefondate şi sunt atacuri politice directe ale lui Edi Rama împotriva mea", a declarat el presei sâmbătă seara.

Statele Unite le-au interzis în 2021 accesul lui Berisha şi familiei acestuia, pe motiv că acesta ar fi fost implicat în "acte de corupţie cum ar fi deturnarea de fonduri publice, amestec în procese publice, inclusiv utilizarea puterii în folosul său şi pentru îmbogăţirea aliaţilor săi politici şi a unor membri de familie".

Berisha a fost preşedinte al Albaniei din 1992 până în 1997 - primul după căderea regimului comunist - şi prim-ministru din 2005 până în 2013. În prezent, conduce cea mai mare formaţiune de opoziţie, Partidul Democrat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.