Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuratura din Belarus deschide o anchetă penală împotriva 'consiliului de coordonare' al opoziţiei. Reacția lui Aleksandr Lukaşenko

newsweek
alexandr lukasenko

Procuratura din Belarus a anunţat joi deschiderea unei anchete penale pentru ''atingere adusă securităţii naţionale'' împotriva ''consiliului de coordonare'' format de opoziţie în vederea promovării unei tranziţii a puterii după alegerile prezidenţiale din 9 august, câştigate de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar contestate de opoziţie, relatează agenţia RIA, citată de AFP, Reuters şi EFE.

Printre membrii acestei structuri a opoziţiei se numără, la conducerea sa, laureata premiului Nobel pentru literatură Svetlana Alexievici şi Ales Bialiaţki, directorul Viasna, principala organizaţie belarusă de apărare a drepturilor omului, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Liviu Dragnea, în instanță:’Am fost trimis la pușcărie total nevinovat. Pe fond, am fost trimis la închisoare de un complet nelegal’

Preşedintele Aleksandr Lukaşenko a calificat crearea acestui ''consiliu'' drept o ''tentativă de preluare a puterii'' de către opoziţie şi a ameninţat că va ''răci unele capete înfierbântate''.

''Crearea şi activitatea unui asemenea consiliu sunt destinate să preia puterea şi să aducă atingere securităţii naţionale a Belarusului'', a declarat într-o înregistrare difuzată pe reţeaua de socializare Telegram procurorul general Alexandr Koniuk.

Membrii acestui consiliu, care şi-a desfăşurat miercuri prima reuniune, riscă până la cinci ani de închisoare. La această reuniune, care a avut loc după ce UE a anunţat că nu recunoaşte rezultatele scrutinului din 9 august, opozanţii i-au cerut preşedintelui Aleksandr Lukaşenko ''începerea imediată'' a negocierilor şi convocarea unor noi alegeri ''care să corespundă normelor internaţionale''.

Citește și: Lider PNL: ‘Marcel Ciolacu e Viorica Dăncilă în pantaloni. PSD a pierdut legitimitatea de a râvni la putere’

''Atribuţiile actualului preşedinte expiră pe 5 noiembrie. Ne propunem apoi să organizăm noi alegeri în deplină conformitate cu standardele internaţionale şi în prezenţa observatorilor internaţionali'', a spus una dintre reprezentantele opoziţiei, Maria Kolesnikova, o apropiată a candidatei prezidenţiale Svetlana Tihanovskaia, care conform rezultatelor oficiale ale scrutinului contestat de opoziţie a obţinut 10% din voturi şi s-a autoexilat în Lituania.

Maria Kolesnikova a mai menţionat că opoziţia belarusă este de acord ca la un nou scrutin să poată participa ''orice cetăţean din Belarus'', inclusiv Lukaşenko.

În acest timp, la Moscova, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că orice discuţie între alte state şi opoziţia din Belarus constituie o interferenţă în afacerile interne ale acestei ţări. Potrivit reprezentantului preşedinţiei ruse, este nevoie mai întâi de un dialog intern în cadrul Belarusului, adăugând că inclusiv un contact al Moscovei cu opoziţia belarusă ar fi o interferenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.