Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuratura Găgăuziei a renunțat la dosarul penal împotriva șefului autonomiei

captura youtube
Evghenia Guţul

Procuratura Găgăuziei a oprit ancheta pentru abuz de putere și încălcarea atribuțiilor de serviciu din partea șefului autonomiei, Evghenia Guțul.

"Procuratura a ajuns la concluzia că acțiunile Evgheniei Guțul nu au depășit drepturile și împuternicirile acordate de lege și că aceste acțiuni nu au avut consecințe prejudiciabile" - se arată într-un comunicat publicat pe site-ul procuraturii.

Acesta a menționat că "procedurile inițiate au încetat din cauza lipsei evenimentului infracţional".

În august, activiștii găgăuzi Ivan Burgudzhi și Leonid Dobrov s-au adresat Procuraturii Găgăuziei, cerând ca Guțul să fie trasă la răspundere pentru "abuz de putere" și "depășirea atribuțiilor oficiale".

După aceasta, procurorii au solicitat să-și delege reprezentantul pentru reprezentarea intereselor în Adunarea Populară a Republicii Autonome în procesul împotriva lui Guțul. Dacă va fi găsită vinovată, ea riscă o amendă sau suspendare din funcție pe o perioadă de la trei luni la un an. Parlamentul Găgăuziei, după mai multe încercări, în septembrie a reușit să aprobe componența comitetului executiv, care a fost propusă de Guțul.

Majoritatea argumentelor legiuitorilor care i-au criticat propunerile s-au rezumat la faptul că Guţul nu s-a consultat mai întâi cu deputații în problemele legate de politica de personal.

În mai, relațiile dintre Chișinău și Comrat s-au înrăutățit după ce autoritățile moldovene au încercat să declare ilegale alegerile pentru funcţia de șef al Găgăuziei, câștigate de reprezentanta Partidului "Şor", interzis de Curtea Constituțională a republicii, Evghenia Guțul.

Președintele țării, Maia Sandu, a declarat că votul s-a desfășurat cu numeroase încălcări, iar polițiștii moldoveni au efectuat percheziții și au confiscat documente de la Comisia Electorală Centrală a Găgăuziei.

În ciuda faptului că rezultatele alegerilor au fost recunoscute de toți participanții, iar Guțul și-a asumat atribuțiile, Sandu nu a semnat un decret de numire a acesteia ca membru al Guvernului Republicii Moldova, așa cum prevede legea. Totodată, Parlamentul Republicii Moldova a adoptat modificări la lege, care presupun o reducere a bugetului autonomiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.