Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuror cu rol-cheie în dosarul '10 august', candidat la şefia Ministerului Public: A fost delegat nelegal la Secţia Parchetelor Militare

B1 TV
Ionel Corbu

Cu doar o zi înainte de termenul limită pentru depunerea candidaturilor la funcţia de procuror general, la Ministerul Justiţiei există doar două dosare de candidat: cel al Gabrielei Scutea, fostă adjunctă a lui Kovesi la Parchetul General, şi Ionel Corbu, prim-procurorul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. Informaţia a fost confirmată de surse oficiale, pentru STIRIPESURSE.RO.

CITEŞTE ŞI: Grijă mare la cumpărăturile de Paşte! Ce trebuie observat atent la carnea de miel şi la ouă

Scutea este procurorul care a semnat protocolul SRI-PÎCCJ din 2009 în locul lui Tiberiu Niţu, fost secretar de stat la MJ în perioada OUG 13, mai nou candidată la toate funcţiile scoase la concurs. În schimb, numele lui Ionel Corbu a ajuns cunoscut mai recent, când acesta a fost implicat în dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei din 10 august 2018.

Ionel Corbu era pe 10 august şeful lui Bogdan Pîrlog, procurorul care s-a aflat în Piaţa Victoriei în timpul protestului şi care ulterior s-a autosesizat şi a deschis dosar penal. Ulteior, Corbu a susţinut câteva declaraţii de presă, în care a criticat violenţa jandarmilor şi a justificat modul în care a acţionat Pîrlog.

Dosarul violentelor din 10 august a fost preluat după doar patru zile de Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Odată cu dosarul, PÎCCJ l-a "preluat" şi pe procurorul Corbu de la Parchetul Militar al Capitalei, deşi ordinul nr. 387 al procurorului general, privind preluarea cauzelor în temeiul dispoziţiilor art. 325 din Codul de procedură penală, interzicea acest lucru. Articolul 6, alin. (2) al ordinului prevede că "Nu se pot efectua acte de urmărire penală prin delegarea procurorilor din cadrul parchetului de la care s-a dispus preluarea."

Cu alte cuvinte, un procuror de la parchetul de la care s-a preluat un dosar nu poate fi delegat la parchetul care a preluat dosarul, pentru a instrumente respectivul dosar. Totuşi, exact în această situaţie s-a aflat procurorul Ionel Corbu. Acel ordin ar fi fost revocat de Augustin Lazăr, însă după delegarea procurorilor militari. STIRIPESURSE.RO a scris în premieră despre încălcarea acestui ordin, pe data de 21 august.

CITEȘTE ȘI: Dovedit ştiinţific: Fructul care te fereşte de cancer, boli de inimă şi anxietate

Pentru această delegare nelegală, Inspecţia Judiciară a exercitat o acţiune disciplinară împotriva şefului Secţiei Parchetelor Militare din cadrul PÎCCJ, Gheorghe Coşneanu, şi a procurorului Codruţ Mihalache de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti. În ciuda evidentei încălcări a unui ordin al procurorului general, Secţia pentru procurori a CSM a respins acţiunea disciplinară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.