Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuror General, reacţie la condamnarea României din cauza CIA. Iliescu şi Băsescu, audiaţi

Augustin Lazăr

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a anunţat, joi, referitor la ancheta privind închisorile CIA, că există un dosar pe rolul Secţiei de Urmărire Penală, ancheta durând mult pentru că se aşteaptă răspunsuri de la partenerii străini.

"Este un dosar pe rolul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică în care se desfășoară o activitate de urmărire în condiții de cooperare internațională. În astfel de situații, ancheta durează mai mult, pentru că se așteaptă răspunsuri de la partenerii străini și în astfel de situații nu putem ajunge rapid la clarificaea lucrurilor, iar ancheta trebuie să aibă un caracter efectiv, de aeea durează atâția ani. Nu este o anchetă ușoară", a declarat Augustin Lazăr, potrivit Mediafax.

Vezi şi: Bame – planta cu potențial uriaș de vindecare. Beneficiile consumului regulat

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că pe parcursul anchetei au fost audiați Ion Iliescu, Traian Băsescu, Ioan Talpeș, fost consilier prezidențial, precum și Marius Petrescu, președintele ORNISS. Toți au negat, sub jurămând că ar fi avut cunoștință despre existența acestora, au precizat sursele menționate.

CEDO a stabilit în cazul Al Nashiri vs. România că țara noastră este responsabilă pentru încălcarea drepturilor lui Al Nashiri, care timp de 18 luni ar fi fost deținut într-o închisoare secretă CIA găzduită de România.

Potrivit comunicatului dat publicității de instanța europeană, România ar fi găzduit o închisoare secretă CIA, cunoscută drept Centrul de detenţie NEGRU (Detention Site Black), în perioada septembrie 2003-noiembrie 2005.

CEDO a concluzionat că autoritățile române cunoșteau faptul că CIA va întreprinde acțiuni contrare drepturilor înscrise în Convenția Europeană a Drepturilor Omului ale deținutului Al Nashiri. Totodată, România a permis CIA să-l mute pe Al Nashiri într-un alt centru de detenție, din Lituania sau Afganistan, unde a fost supus în continuare unui tratament necorespunzător.

Vezi şi: Afecțiunile MÂINILOR, avertisment asupra predispoziției față de anumite boli

CEDO a decis unanim în cazul Al Nashiri v. România că s-au înregistrat încălcări ale Articolului 3 (interzicerea torturii) din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, prin complicitatea Guvernului român la acțiunile CIA, acesta fiind supus unui tratament necorespunzător. Instanța europeană recomandă României să efectueze cât mai curând posibil o investigație completă în cazul Al Nashiri, și dacă este necesar, să pedepsească orice oficial responsabil, menționând că Bucureștiul ar trebui să solicite asigurări din partea Statelor Unite că în cazul lui Al Nashiri nu se va aplica pedeapsa cu moartea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.