Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procuror mexican, acuzat că a fost plătit de gruparea interlopului 'rechinul': poveste de film cu români deveniți interlopi

Radu Pop
Agerpres - Reuters
Florian Tudor rechinul el tiburon

Un procuror mexican care ar fi fost plătit de șeful grupării Riviera Maya, condusă de interlopul craiovean Florian Tudor alias „Rechinul” (n.r.: foto), a investigat două cazuri penale majore în care au fost implicați membrii acesteia, inclusiv o crimă și o tentativă de crimă. Acum, una dintre aceste investigații este folosită de membrii bandei ca element cheie al apărării într-un dosar penal aflat în apel la Curtea de Apel București, dezvăluie o investigație a jurnaliștilor de la context.ro.

  • Informații de context: În 2020, Organized Crime and Corruption Reporting Project, o rețea internațională de jurnalism de investigație din care face parte și Context.ro, a publicat o investigație aprofundată privind operațiunile grupării lui Tudor, care a operat în zona Riviera Maya – Mexic. Tudor, poreclit “Rechinul”, și locotenții săi au ajuns să opereze la nivel global și se estimează că au furat peste 1 miliard de dolari de la turiștii din America Latină. Principalul obiect de activitate al grupării era skimmingul – furtul banilor din bancomate cu ajutorul cardurilor clonate. Gruparea a activat în multe țări chiar și în SUA, iar printre victime s-au numărat cetățeni americani sau europeni.

Liderul grupării, Florian Tudor, așteaptă acum o posibilă extrădare din Mexic, în timp ce șase dintre locotenenții săi au fost condamnați la noi în țară pentru diverse infracțiuni – trei dintre ei pentru că au încercat să ucidă un bărbat la ordinul lui Tudor.

Pe 8 noiembrie, într-o sală de judecată de la Curtea de Apel București, membrii grupării, rudele lor și o armată de avocați au asistat la pledoariile finale. A fost prezentă și familia unui fost afiliat al grupării Riviera Maya. E vorba de Sorinel Marcu, cel pe care locotenenții lui Tudor au încercat să îl omoare, potrivit judecătorilor de la Tribunalul București, care i-au condamnat în primă instanță. Marcu a lucra pentru Florian Tudor în Mexic. Apoi cei doi s-au certat și Tudor a decis să-l elimine din organizația sa. Apărarea a susținut că cei trei sunt nevinovați, spunând că au fost anterior absolviți de o anchetă penală în Mexic, care a constatat că aliații lui Tudor nu au fost vinovați. Cu toate acestea, procurorii români continuă să susțină contrariul.

Procurorul mexican Jonathan Medina Nava e acuzat că se afla pe statul de plată al bandei, a investigat o crimă și o tentativă de omor legate de gruparea de interlopi condusă de craioveanul Florian Tudor. În Mexic, Nava a decis că tentativa și omorul au fost comise de cetățeni mexicani. În România, procurorii DIICOT au constat că trei locotenenți ai lui Tudor sunt principalii suspecți ai tentativei. Tribunalul București a fost de acord și i-a condamnat pe cei trei pe fond la ani grei de închisoare. Au făcut apel și s-au folosit în apărare de dovezi  furnizate de Medina Nava.

Anchta pe larg, cu toate implicațiile, disponibilă pe context.ro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.