Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii americani îl acuză pe 'El Chapo' Guzman că a ordonat asasinarea unor oameni și chiar că ar fi apăsat el pe trăgaci

el chapo

Şeful mafiot mexican Joaquin 'El Chapo' Guzman a început un "război sângeros" pentru a-şi proteja "vastul său imperiu de trafic de droguri", au afirmat procurorii marţi, în deschiderea procesului său, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Traficantul de droguri în vârstă de 61 de ani este vizat de 11 capete de acuzare ale guvernului american, inclusiv pentru trafic de droguri, conspiraţie şi conducerea unei organizaţii criminale.

Liderul cartelului Sinaloa a venit la tribunal într-un costum închis la culoare, având alături de el un interpret care i-a tradus în spaniolă. Soţia lui, regina frumuseţii Emma Coronel, s-a aflat şi ea în sala de tribunal.

Sute de persoane au fost implicate în operaţiunea de trafic de droguri pe care Guzman a condus-o timp de peste 25 de ani, dar el a fost un lider implicat activ, a declarat procurorul Adam Fels în faţa tribunalului competent din Brooklyn.

Guzman a dat ordin unor asasini de a-i ucide pe cei care i-au stat în cale, dar nu a ezitat să apese chiar el pe trăgaci, a spus Fels.

Guvernul a confiscat suficientă cocaină de la cartelul Sinaloa pentru a asigura pentru fiecare dintre cei 300 de milioane de americani o linie de cocaină, a mai spus Fels.

Guzman ar fi reuşit să adune o avere de miliarde de dolari prin intermediul traficului de droguri şi altor afaceri ilegale.

Procurorii încearcă să-l lege pe Guzman de morţile a mii de oameni care se presupune că au fost ucişi de cartel şi de introducerea ilegală în SUA a mii de tone de droguri.

Avocatul Jeffrey Lichtman a declarat că Guzman a fost prezentat drept "cel mai mare traficant de droguri din istoria lumii", dar acest lucru nu ar fi adevărat.

Guzman s-a bucurat de renumele care însoţea "figura mitică a lui El Chapo", dar în realitate "nu controla nimic" şi a evadat din închisoare pentru a scăpa de asasinare, a spus Lichtman.

Avocatul a mai spus că Ismael 'El Mayo' Zambada - fostul partener al lui Guzman şi cofondator al cartelului Sinaloa - era de fapt principalul lider.

Lichtman a mai criticat şi guvernul mexican, afirmând că Mayo a plătit sute de milioane de dolari mită actualului şi foştilor preşedinţi ai ţării pentru a se asigura că nu-i tulbură afacerile.

De asemenea, el a criticat guvernul american că a adus foşti asociaţi ai lui Guzman "care vă vor face pielea de găină" în ţară pentru a depune mărturie.

Dacă va fi găsit vinovat, Guzman ar putea primi o condamnare pe viaţă. Procurorii americani au exclus pedeapsa cu moartea pentru Guzman ca o condiţie pentru extrădarea lui din Mexic.

El s-a aflat la izolare într-o închisoare de înaltă securitate din Manhattan timp de aproape doi ani, după ce autorităţile mexicane l-au arestat în statul său natal Sinaloa în ianuarie 2016.

La momentul arestării sale, el era dat în urmărire de şapte luni, după o evadare spectaculoasă dintr-o închisoare din Mexic printr-un tunel pe care complici de-ai săi l-au săpat până la celula sa.

Începutul pledoariilor de deschidere a fost amânat pentru a înlocui doi juraţi, dintre care unul i-a scris o scrisoare judecătorului în care afirma că este prea neliniştit pentru a participa la proces.

Un alt jurat a declarat că are o mică afacere şi nu ar putea să supravieţuiască financiar fără venitul pierdut în timpul procesului, care ar urma să dureze mai multe luni.

Judecătorul Brian Cogan a decis ca toţi juraţii să rămână anonimi în timpul procesului pentru a le asigura siguranţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.