Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii anticorupție au făcut PRĂPĂD în Guvernul Moldovei: Ce condamnări riscă vinovații

republica moldova

În urma perchezițiilor efectuate, procurorii anticorupție de la Chișinău au reținut patru persoane pentru 72 de ore, la sediul Ministerelor Educaţiei şi al Justiţiei ale Republicii Moldova. Este vorba despre o angajată de la Educaţie şi trei intermediari ai acesteia. Suspecţii sunt cercetaţi pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă. Ei ar fi primit bani pentru perfectarea diplomelor de studii atât din Moldova, cât şi din străinătate, anunță Publika.md.

Procurorii anticorupţie şi ofiţerii CNA au efectuat 17 percheziţii la domiciliile, birourile şi în automobilele celor vizaţi. În urma descinderilor, au fost ridicate procuri pe numele unor persoane, dar şi telefoane mobile.

Citește și: Lovitură de teatru în dosarul procurorului DNA acuzat că a condus băut. Ce au decis magistrații

Verificări au avut loc în două birouri de la Ministerul Educaţiei, în oficiile a doi notari şi la un birou de traduceri din Chişinău. Totodată, s-au făcut percheziţii în birourile a doi angajaţi de la Justiţie.

"Au solicitat permisiunea noastră să ridice anumite documente electronice, noi am acordat tot suportul necesar", a declarat viceministrul Justiţiei, Nicolae Josanu.

Potrivit CNA, schema pusă în aplicare era simplă. Reprezentanţii birourilor de traduceri racolau persoanele care aveau nevoie de autentificarea actelor de studii şi le propuneau grăbirea procedurii, care legal durează 30 de zile.

Pentru eliberarea actelor în câteva ore sau în câteva zile, oamenii trebuia să achite între 50 şi 1.500 de euro, în funcţie de setul de acte eliberat. Documentele erau apostilate şi autentificate de angajaţii Ministerului Educaţiei şi ai Justiţiei.

Solicitat de postul nostru de televiziune, ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari a declarat că dacă se vor confirma bănuielile, atunci persoanele implicate vor fi demise din funcţie.

Citește și: Lovitură pentru România! Egiptul respinge livrarea a 63.000 de tone de grâu

"Este vorba despre o supusă facilitare a urgentării perfectării şi eliberării unor anumite acte. Dacă careva bănuieli se vor confirma, atunci suntem determinaţi să facem lucrări suplimentare pentru a curăţa instituţia de acele persoane", a declarat ministrul Justiţiei, Vladimir Cebotari.

Reprezentanţii Ministerului Educaţiei nu au comentat, deocamdată, informaţia.

Potrivit legislaţiei pentru asemenea infracţiuni, vinovaţii riscă până la zece ani de închisoare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.