Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii din Chișinău pe cale să rezolve 'jaful secolului': Trei funcționari ai BNM reținuți în dosarul furtului miliardului de dolari

Procuratura generală de la Chişinău a anunţat joi că, în urma percheziţiilor efectuate în cursul dimineţii la Banca Naţională a Republicii Moldova (BNM), trei persoane au fost reţinute în cazul furtului a 1 miliard de dolari în 2014-2015, caz denumit de presă moldoveană 'jaful secolului', o fraudă ce a zdruncinat puternic sistemul financiar al republicii, informează media moldovene, între care portalul Agora.md, potrivit Agerpres.

Aceştia sunt un actual şi un fost viceguvernator, precum şi un şef de direcţie de la BNM, bănuiţi de participare la escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de grave, se menţionează într-un comunicat al procuraturii.

Tot în cadrul acestei cauze penale, fostului guvernator al BNM, Dorin Drăguţanu, a fost pus sub acuzare, urmând să fie soluţionată problema aplicării măsurii preventive.

Potrivit portalului Agora.md şi agenţiei de presă Reuters, procurorul general al Republicii Moldova, Alexandr Stoianoglo, a declarat anterior că şi-a dat acceptul pentru reţinerea şi audierea a patru persoane din conducerea Băncii Naţionale a Moldovei, unde joi dimineaţa au avut loc percheziţii. Este vorba de fostul guvernator BNM, Dorin Drăguţan, ex-viceguvernatoarea Emma Tăbârţă şi actualii viceguvernatori ai BNM, Aureliu Cincilei şi Ion Sturzu.

'Azi dimineaţa mi-am dat acceptul pentru reţinerea şi pentru audierea acestor persoane. Aceste acţiuni sunt pregătite de mult timp', a declarat procurorul general.

'Noi suntem siguri că BNM e instituţia care a fost nemijlocit implicată în fărădelegile ce ţin de furtul miliardului. Despre alte persoane astăzi, deocamdată, nu s-a vorbit şi nu am pregătit nicio acţiune', susţine Stoianoglo, citat de portalul Agora.md.

Citește și: SRI a început căutările: Distribuiți dacă bănuiți pe cineva

BNM a spus că a cooperat cu organele de anchetă 'pe tot parcursul anilor' după frauda bancară în dosarele şi anchetele intentate care vizează sectorul bancar. Totodată BNM afirmă că speră la o anchetă 'profesionistă şi obiectivă', potrivit portalului Deschide.md.

În 2017, omul de afaceri Veaceslav Platon a fost condamnat la 18 ani ani închisoare pentru spălare de bani şi fraudă legată de acest caz. Cu un înainte fusese condamnat în acelaşi dosar la nouă ani de închisoare fostul premier Vlad Filat, eliberat condiţionat anul trecut, după patru ani de detenţie.

Frauda de 1 miliard (13% din PIB-ul Republicii Moldova) a scos oamenii în stradă, Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Uniunea Europeană (UE) şi-au îngheţat ajutorul, iar leul (moldovenesc) s-a depreciat, în timp ce inflaţia a explodat. Dispariţia acestor fonduri de la trei bănci - Banca de Economii, Banca Sociala şi Unibank- au aruncat republica într-o puternică criză economică şi socială.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.