Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorii fac ANCHETĂ după ce cadavrele a mii de oi scoase de pe nava scufundată în Portul Midia au fost ÎNGROPATE

Mediafax
vapor midia

Procurorii constănţeni au deschis o anchetă, după ce o mare parte din animalele moarte, aflate la bordul navei Queen Hind, care s-a scufundat în Portul Midia, nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitatea tulceană Măcin, anunță news.ro.

Potrivit unui comunicat al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, pe data de 20 ianuarie, procurori din cadrul instituţiei au pus în aplicare două mandate de percheziţie domiciliare, în două zone din localitatea Măcin, judeţul Tulcea.

“În cauză au fost delegaţi poliţişti de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor - Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Tulcea, Agenţia Protecţia Mediului - Tulcea, Direcţia de Sănătate Publică – Tulcea, pentru stabilirea legalităţii modului cum s-a derulat activitatea de incinerare ovinelor înecate pe nava eşuată în luna noiembrie 2019 în Portul Midia. În urma activităţilor desfăşurate la faţa locului, s-a stabilit faptul că, mare parte dintre deşeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Citește și: Vlad Voiculescu: ‘Cred că este bine ca oamenii să aibă acces la teste antigen de calitate’

Sursa citată menţionează că cercetările continuă cu privire la reprezentanţii societăţii care au contractat distrugerea deşeurilor animale, sub aspectul săvărşirii de infracţiuni privind protecţia mediului şi regimul deşeurilor.

Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a înclinat periculos şi s-a scufundat parţial pe bordul drept, în bazinul Portului Midia, după ce a plecat de la cheu, evenimentul având loc în 24 noiembrie 2019.

Autorităţile portuare au reuşit salvarea întregului echipaj. De asemenea, timp de mai multe zile, autorităţile au reuşit să salveze de la bordul navei peste 250 de oi. Dintre acestea, 180 au supravieţuit şi au fost transferate la un adăpost din judeţul Ialomiţa, iar celelalte ori au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor prea grave.

Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa a semnat, pe 14 ianuarie 2020, cu Grup Servicii Petroliere, contractul privind serviciile de dezeşuare şi ranfluare a navei Queen Hind şi scoaterea şi neutralizarea încărcăturii din interiorul navei.

Pe data de 25 februarie 2020, nava Queen Hind a fost adusă în condiţii de siguranţă la cheu, considerându-se încheiate operaţiunile de dezeşuare şi ranfluare.

Citește și: Ilie Năstase a răbufnit după ce s-a scris că e în pragul falimentului:  Numai proștii spun asta

Din momentul în care nava Queen Hind a fost acostată în dană, şenalul navigabil a fost în totalitate eliberat, fiind ridicate toate restricţiile în ceea ce priveşte navigaţia în condiţii de siguranţă în zona Midia.

Atunci a început şi operaţiunea de scoatere a deşeurilor de animale din nava respectivă. Aceasta a durat două săptămâni şi s-a încheiat pe data de 12 martie 2020. Firma care s-a ocupat atunci de scoaterea şi de transportul deşeurilor de animale urma să le incinereze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.