Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul care anchetează dosarul Tel Drum, Alexandra Lăncrănjan, mesaj FABULOS pentru Comisia Iordache: 'Puneți mâna pe carte'

Alex Costache/ Facebook
alexandra lancranjan

Procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, care instrumentează dosarul Tel Drum, ironizează propunerile de modificare a codurilor penale, spunând că „orice student în primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparație” cu autorii acestora.

"De foarte multe ori le reproșez, în glumă, cursanților că nu au imaginea clară a modului în care este construit procesul penal și că nu pot aprecia în profunzime cum se desfașoară.
După lecturarea propunerilor de modificare a C. pen. și C.proc.pen. îmi dau seama că orice student în primul an la Facultatea de drept este un geniu prin comparație.
Legiuitorului, care dorește clasarea cauzei după un an dacă nu a fost identificat autorul infracțiunii, îi recomand să citească textele privind prescripția răspunderii penale, să învețe să coreleze articolele din coduri și să întrebe măcar câte tâlhării au fost soluționate după un an de la sesizare sau să citească dosarele de omor în care ai reușit să găsești autorul după 5-10 ani.
Later edit: Criteriul 'câstigului material' văzut ca singurul de natura să determine gravitatea unei fapte poate fi adoptat doar de un om a cărui lume este atât de meschină și mică încât nu înțelege alte valori.
În rest... #punețimânapecarte", a scris, joi, Alexandra Lăncrănjan, pe pagina sa de Facebook.

Consiliul Concurenţei, anunţ care îi vizează pe toţi românii: Efecte importante în buzunarele cetăţenilor

O modificare a Codului de procedură penală schimbă regulile în privinţa începerii urmăririi penale în sensul că procurorul este obligat să inceapă urmărirea penală asupra faptei şi autorului, spre deosebire de forma actuală care prevede că şi în condiţiile în care autorul este cunoscut sau indicat procurorul dispune începerea urmării penale cu privire la fapta săvârşită ori a cărei săvârşire se pregăteşte. În aceste condiţii, se va îngreuna organizarea flagrantului sau ineficienţa probelor strânse prin supraveghere tehnică deoarece în momentul începerii urmăririi penale procurorul trebuie să aducă imediat la cunoştinţă acest lucru suspecţilor, la pachet probele din care rezultă săvârşirea faptei. (Articolul 307)

De asemenea, o altă audăugire la textul actual prevede că, în condiţiile în care autorul nu este indicat sau cunoscut, se dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. Însă, dacă în termen de 1 an procurorul este obligat să să identifice autorul, în caz contrar trebuind să claseze cauza.

Art. 305 Începerea urmăririi penale

(1) Când actul de sesizare îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege şi se constata că nu exista vreunul dintre cazurile care împiedică exercitarea acţiunii penale prevăzute la art. 16 alin. (1) şi sunt indicate numele persoanelor ce se presupune că ar fi săvârşit infracţiunea ce face obiectul sesizării, organul de urmărire penala dispune obligatoriu începerea urmăririi penale cu privire la faptă şi făptuitori. Toate probele administrate în această perioadă, fără respectarea acestor condiţii sunt lovite de nulitate absolută şi nu pot fi utilizate împotriva persoanei a cărei identitate era indicată la data administrării lor

(11) În toate celelalte situaţii, altele decât cele menţionate la alin. (1) organul de urmărire penală dispune începerea urmăririi penale cu privire la faptă. În termen de maxim 1 an de la data începerii urmăririi penale cu privire la faptă organul de urmărire penala este obligat să procedeze fie la începerea urmăririi penale cu privire la persoană, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale pentru a dispune aceasta măsură, fie la clasarea cauzei

Articolul 307 Aducerea la cunoştinţă a calităţii de suspect

(1) Persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înaintede prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, cu descriereatuturor elementelor constitutive ale acesteia şi a probelor din care rezultă săvârşireafaptei, încadrarea juridică a acesteia, drepturile procesuale prevăzute la art. 83,încheindu-se în acest sens un proces-verbal. Lipsa acestor elemente atrage nulitatea absolută a actului de efectuare în continuare a urmăririi penale faţă de suspect.

(2) Atunci când sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 305 alin. (1) şi persoana faţă de care există bănuiala rezonabilă este cunoscută, organul deurmărire penala va aduce la cunoştinţă, de îndată, calitatea de suspect, sub sancţiunea nulităţii absolute a tuturor actelor de urmărire penală efectuate cu 18 încălcarea acestei prevederi faţă de aceasta după aflarea identităţii persoanei.

(3)Organul de urmărire penală poate începe şi continua urmărirea penală fără a aduce la cunoştinţă calitatea de suspect, în condiţiile alin. (1) şi (2) numai atunci când persoana faţă de care există bănuiala rezonabilă lipseşte nejustificat, se sustrage sau este dispărut.” 78. La articolul 311, alineat

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.