Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul din Dosarul '10 august' trece cu arme şi bagaje în tabăra USR: 'Şeful statului a avut o atitudine ipocrită'

Inquam Photos / Octav Ganea
pirlog cotroceni

În plină monitorizare MCV, în România anului 2021, oamenii politici fac justiție și oamenii din justiție fac politică.

Separația puterilor în stat pare să fie un moft pentru toată lumea. După ce președintele Iohannis solicita ministrului Justiției să dea explicaţii publice despre o soluţie dată de instanţă, procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis Dosarul "10 august", sare în apărarea ministrului, într-o ieșire publică demnă de cel mai vehement membru al USR.

Frecvenţa, dar mai ales tonul ieșirilor publice ale judecătorilor şi procurorilor s-au intensificat în ultimul timp. Dacă până acum cei din justiţie se rezumau în a critica, mai mult sau mai puţîn elegant, pe cei care gestionează celelalte puteri ale statului, ieșirea procurorului Bogdan Pîrlog este cu adevărat inedită, pentru că se interpune între doi oameni politici.

Într-un interviu pentru Libertatea, procurorul reacţionează la intervenţia lui Klaus Iohannis de săptămâna trecută, când i-a cerut ministrului Justiţiei să explice public de ce s-a clasat definitiv Dosarul "10 august". Bogdan Pîrlog se erijează într-un adevărat avocat al ministrului USR al Justiţiei.

"După părerea mea și a noastră, intervenția președintelui a vrut să spună: „Nu sunt eu de vină!”. Modul în care s-a produs această comunicare arată că s-a încercat să se transfere, în ochii opiniei publice, responsabilitatea. Este o atitudine ipocrită. Este o atitudine care are ca principală țintă pasarea răspunderii. (...)

Nu-mi dau seama ce a citit domnul președinte. În loc să respecte (avizul CSM la numirea şefilor de parchete, n.r.), el a spus că a ținut cont. „Am citit și mi s-a părut superficial”, cam așa a spus președintele Iohannis. A încălcat niște obligații internaționale asumate. Nu mai spun ca imagine asupra justiției și a impactului pe care l-a avut asupra autorității procurorilor și judecătorilor, care timp de doi ani au înghețat pe treptele instanțelor, încercând să facă tot ce a ținut de ei pentru a salva ce a mai rămas din sistemul judiciar. Să constatăm că, imediat ce ne-am văzut cu sacii în căruță, „adio principii!”", afirmă Pîrlog.

Intervenția procurorului vine să explice un comunicat de presă semnat de acesta, formulat în același ton, la care a aderat și Asociaţia Forumul Judecătorilor, condusă de judecătorul Dragoș Călin. Asociația "Forumul Judecătorilor din România" și Asociația "Iniţiativa pentru Justiţie" denunțau zilele trecute o încercare a preşedintelui Iohannis de "manipulare a opiniei publice".

Surse din ministerul Justiţiei îl prezintă pe Bogdan Pîrlog ca una dintre persoanele din noul centru de reflecție care lucrează de zor la legile justiției, alături de alți judecători și procurori fideli noii puteri. Tot el era prezentat de anumite surse, la începutul anului, ca viitor detașat în echipa lui Stelian Ion. După ce presa a prezentat cam cât de catastrofală ar fi o asemenea mutare, se pare că ministrul a renunțat. Această desfăşurare de evenimente ar putea explica și atitudinea beligerantă a procurorului Pîrlog la adresa președintelui țării. Putem spune că, dacă nu a reușit să facă legea în justiție, deși încearcă de mult timp, acum se concentrează să facă legile, la propriu.

Procurorul Bogdan Pîrlog nu e la primul derapaj de limbaj, însă este pentru prima oară când demersul său este unul profund politic. În scurta şi tumultoasa existenţă a asociaţiei pe care o reprezintă, a cerut pe rând demisia mai multor reprezentanţi ai sistemului judiciar, de la toate nivelurile. Putem spune, fără teama de a da greș, că procurorul este un adevărat "Şoşoacă" al sistemului judiciar. Dacă AUR a exclus-o pe senatoarea cu pricina, CSM se pare că mai așteaptă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.