Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul general: În furtul miliardului au fost implicate 3 grupuri criminale

stiri.md
Ilan Sor

Parlamentul a adoptat decizia de a-l lipsi de imunitate pe deputatul Ilan Şor, pentru ca acesta să fie reţinut, arestat, supus percheziţiilor şi cercetat penal.

Deputaţii au adoptat joi nouă rezoluţii separate pe fiecare dintre punctele de acuzaţie prezentate în nouă cereri ale procurorului general interimar Dumitru Robu, transmite presa din Republica Moldova.

A durat aproape patru ore examinarea tuturor cererilor. Peste 80 de deputaţi din Partidul "Acţiune şi Solidaritate" (PAS), aflat la guvernare, şi din Blocul comuniştilor şi socialiştilor au votat pentru retragerea imunităţii.

Robu a spus că, după ce parlamentul ia o decizie în privinţa acestor nouă acuzaţii, procurorii au dreptul să ceară Israelului extrădarea lui Şor pe baza acestor învinuiri, ca măsură preventivă.

De asemenea, el i-a asigurat pe deputaţi că toţi cei "implicaţi în săvârşirea de infracţiuni, ascunşi de justiţie (în străinătate), vor fi extrădaţi şi se vor pomeni pe banca acuzaţilor".

Procuratura îl acuză pe Şor de înşelăciune, fals în declaraţii de proprietate, spălare de bani, crearea unui grup infracţional organizat, însuşire de bunuri ale altor persoane etc.

Chestiunea lipsirii lui Ilan Şor de imunitatea parlamentară a provocat mai multe discuţii în parlament.

Socialistul Bogdan Ţîrdea a spus că se aştepta ca procurorul general interimar să "vină (în parlament) să declare restituirea miliardului furat sau măcar a unei părţi din el, să-l încătuşeze pe Drăguţan (guvernatorul BNM pe timpul "furtului miliardului" -". I. "), dar în loc dea aceasta el cere ridicarea imunităţii lui Şor, care a fost deja lipsit de imunitate în 2019, tot la cererea lui Robu".

Ţîrdea a numit ceea ce se întâmplă "un spectacol absurd".

Deputatul Vasile Bolea i-a cerut procurorului general interimar să efectueze o anchetă, printre altele, împotriva "doar a premierului" (Iurie Leancă) şi a altor miniştri care au ridicat mâna pentru concesionarea aeroportului, privatizarea Băncii de Economii, acordarea garanţiilor de stat (pentru acordarea de împrumuturi la trei bănci cu probleme), astfel încât să acopere furtul miliardului".

El a amintit, despre destituirea procurorului general Alexandr Stoianoglo, vorbind în sprijinul acestuia - "tocmai în perioada 2020-2021 Procuratura chiar a funcţionat".

Deputatul PAS Lilian Carp a întrebat despre implicarea în "furtul miliardului" a lui Veaceslav Platon, achitat anterior de această acuzaţie.

Robu a răspuns că în "frauda bancară" au fost "implicate trei grupuri criminale" - Plahotniuc, Platon şi Şor. Ca răspuns, Carp a spus că în cazul procurorului general destituit "ar putea fi adăugată încă o acuzaţie, cu privire la rolul său în iertarea păcatelor lui Slavik (Veaceslav Platon) în furtul unui miliard".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.