Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul internaţional Serge Brammertz salută arestarea lui Felicien Kabuga, 'finanţatorul' genocidului rwandez

www.thegospelcoalition.org
genocide

Arestarea în apropiere de Paris a lui Félicien Kabuga, considerat ''finanţatorul'' genocidului rwandez din 1994 soldat cu 800.000 de morţi, aminteşte faptul că toţi cei suspectaţi de participare la acel genocid vor trebui să dea socoteală în faţa justiţiei, a declarat sâmbătă procurorul internaţional Serge Brammertz, transmit AFP şi EFE.

Această arestare ''le aduce aminte celor care sunt responsabili de genocid că pot da socoteală chiar şi la 26 de ani după crimele lor'', a declarat Serge Brammertz, principalul procuror al Mecanismului Tribunalelor Penale Internaţionale (MTPI), potrivit agerpres.ro.

Citește și: Video scandalos! Cum a fost provocat ÎPS Teodosie în timpul slujbei

Arestarea lui Kabuga pune de asemenea ''în lumină forţa hotărârii noastre'', a adăugat procurorul ONU. El le-a mulţumit autorităţilor judiciare franceze fără a căror cooperare ''excepţională'' arestarea nu ar fi fost posibilă.

Potrivit Ministerului Justiţiei francez, arestarea a fost operată de către jandarmi în jurul orei locale 07:30 (05:30 GMT). Bogat om de afaceri de etnie hutu, Kabuga (84 de ani) era urmărit de 25 de ani de justiţia internaţională. SUA puseseră pe capul său o recompensă de 5 milioane de dolari.

El locuia la Asnieres-sur-Seine, în regiunea pariziană, sub o identitate falsă, şi este acuzat în special de crearea miliţiilor Interahamwe, principala aripă armată a genocidului rwandez.

Citește și: Guvernul schimbă strategia! Ludovic Orban dezvăluie o schimbare radicală făcută pentru starea de alertă

Arestarea lui Kabuga deschide calea aducerii sale în faţa Curţii de Apel din Paris şi ulterior a Tribunalului internaţional de la Haga.

Genocidul din Rwanda, fostă colonie belgiană, a debutat la 7 aprilie 1994, când reprezentanţi radicali ai hutu, etnia majoritară din Rwanda, au început să ucidă membri ai minorităţii tutsi, dar şi etnici hutu moderaţi. Masacrul, soldat cu aproximativ 800.000 de morţi potrivit ONU, s-a încheiat după 100 de zile, atunci când Frontul Patriotic Rwandez, fondat de etnici tutsi în afara graniţelor, a invadat ţara venind din Uganda şi avându-l drept lider pe Paul Kagame, actualul preşedinte al Rwandei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.