Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Procurorul şef cere retragerea paşapoartelor bulgare pentru 3 ruşi şi un kazah, pentru nereguli

Bulgaria-flag-600x409

Procurorul şef al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, a declarat vineri că a cerut guvernului retragerea paşapoartelor bulgare unui număr de trei ruşi şi un kazah, în urma identificării unor nereguli care i-ar fi făcut pe aceştia neelegibili pentru primirea cetăţeniei, transmite Reuters potrivit Agerpres.

Cererea parchetului survine în contextul în care guvernul intenţionează să renunţe la programul prin care cetăţeni străini pot primi paşaport bulgar dacă investesc cel puţin 1 milion de leva (500.000 de euro) în această ţară.

Guvernul şi-a motivat intenţia prin faptul că programul nu a adus beneficiile economice scontate.

Comisia Europeană este preocupată că astfel de programe pot ajuta la infiltrarea unor grupări de crimă organizată în UE.
Bulgaria este clasată drept statul membru al UE cel mai vulnerabil la corupţie şi crimă organizată.

Procurorul-şef a precizat că rusul Serghei Drujinin şi kazahul Kahir Rahimov, care au obţinut paşapoartele în 2011, au ascuns informaţii care i-ar fi făcut neelegibili pentru acordarea cetăţeniei bulgare.

Alţi doi ruşi, Vladislav Leviţki şi Galina Uliutina, nu îndeplineau criteriul de realizare a investiţiei într-un interval de doi ani, a precizat Ţaţarov înr-un comunicat.

Uliutina este soţia lui Iuri Soloviev, prim-vicepreşedinte al VTB Bank, una din cele mai mari bănci de stat din Rusia.

'Biroul procurorului a primit informaţii de la agenţia naţională de securitate că au fost comise încălcări (ale legii) în timpul procedurii de dobândire a cetăţeniei, ca şi despre neîndeplinirea obligaţiilor ... (de) investiţii', se menţionează în comunicat.

Procurorul Ţaţarov a trimis cererile către Ministerul Justiţiei, care le va înainta preşedintelui ţării pentru o decizie finală.

Potrivit parchetului bulgar, şi alte cazuri de încălcare a legii cetăţeniei, descoperite de agenţia de securitate, se află sub anchetă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.