Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorii elvețieni de ceasuri se plâng că piețele lor principale de desfacere, Londra și Paris, sunt amenințate de Brexit, respectiv vestele galbene

ceas

Producătorii elveţieni de ceasuri, care se reunesc săptămâna aceasta la Basel, la Salonul internaţional de orologerie şi bijuterie, au privirile aţintite spre Londra şi Paris, două capitale cheie pentru vânzarea de produse de lux, afectate de Brexit şi, respectiv, de protestele "vestelor galbene", informează AFP, potrivit agerpres.ro.

În cazul Marii Britanii, producătorii elveţieni de ceasuri încearcă să evite eventuale întreruperi în lanţul de aprovizionare, care ar putea apărea după ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Citește și: Imagini șocante! Aici și așa se prepară mâncare pentru bolnavii unui spital de oncologie, dar și pentru copiii din grădinițe

Anumite pieţe "încearcă să se protejeze împotriva problemelor practice" cu privire la formalităţile şi riscurile de congestiune la vămi, a constatat Jean-Daniel Pasche, preşedintele Federaţiei Industriei Elveţiene de Orologerie, într-un interviu acordat AFP, cu ocazia Salonului de la Basel.

Datele statistice publicate săptămâna trecută de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri spre Marea Britanie au crescut cu 58,3% în luna februarie, după un salt de 23,6% în luna ianuarie, ca urmare a constituirii de stocuri înaintea Brexitului. Comparativ, pe ansamblul anului trecut, exporturile de ceasuri elveţiene spre Marea Britanie au scăzut cu 4,4% faţă de 2017.

Citește și: Sumă uriașă! Cât ne-a costat vizita premierului Viorica Dăncilă în SUA – S-a aflat

"Ar putea fi de asemenea o reacţie preventivă faţă de evoluţia cursului de schimb", a adăugat Jean-Daniel Pasche, care a subliniat că o eventuală cădere a lirei sterline, potrivit scenariilor avansate de pieţele financiare, ar putea stimula achiziţiile de produse de lux la Londra.

În 2016, deprecierea monedei britanice după votul în favoarea ieşirii din Uniunea Europeană a declanşat o frenezie a cumpărăturilor făcute la Londra de turişti, în special de cei asiatici, atraşi de cursul de schimb avantajos.

"Nimeni nu ştie cu adevărat ceea ce se va întâmpla. În aceste condiţii, ne-am luat măsuri de precauţie", a declarat, la rândul său, Rolf Studer, codirector general la marca de orologerie elveţiană Oris.

Această marcă a decis să îşi facă rezerve în Marea Britanie.

Hublot, o alt marcă de renume a industriei elveţiene de orologerie, se înscrie şi ea în rândul celor care au decis să îşi majoreze stocurile, în cazul în care produsele de pe continent vor fi blocate timp de mai multe săptămâni în vămile britanice, în condiţiile în care Marea Britanie este prima piaţă pentru exporturile de ceasuri elveţiene în Europa.

Citește și: S-a votat! Dispare ora de vară! Când se aplică, de fapt, măsura

Londra joacă un rol important pentru vânzările de produse de lux pe lângă clientela turistică, într-un context în care buticurile de astfel de produse din inima Parisului sunt închise în fiecare sâmbătă, din cauza protestelor "vestelor galbene".

Frecventarea buticurilor din Paris "a scăzut dramatic", a recunoscut directorul general de la Hublot, Ricardo Guadalupe.

Bulgari, un alt brand care va prezenta noutăţi la Salonul de la Basel, a avut de suferit după ce noul său butic de pe Champs Elysees a fost devastat în urma protestelor "vestelor galbene" din 18 martie.

"Pentru echipele noastre este extrem de stresant, este o insecuritate permanentă", a declarat directorul general Jean-Christophe Babin.

În Europa, numeroşi producători elveţieni de ceasuri depind de achiziţiile turiştilor, în special cei asiatici, care sunt responsabili, pentru anumite mărci, de jumătate din vânzările lor. Pe fondul îngrijorărilor provocate de o posibilă scădere a numărului de turişti în Franţa din cauza protestelor "vestelor galbene", numeroşi analişti se aşteaptă la o scădere a exporturilor de ceasuri de lux elveţiene în Franţa.

În perioada 22 - 27 martie are loc, în oraşul elveţian Basel, Salonul internaţional de orologerie şi bijuterie - Baselworld. Prima ediţie a evenimentului a avut loc în anul 1917, sub titulatura "Schweizer Mustermesse Basel" (MUBA). În 2003, denumirea oficială a târgului a devenit cea folosită astăzi: "Baselworld - Salonul de ceasuri şi bijuterii". La ediţia din 2003 au fost prezenţi aproximativ 90.000 de vizitatori, în timp ce la ediţia din 2007 au fost pentru prima dată peste 100.000 de vizitatori, respectiv 101.700 vizitatori, care proveneau din 100 de ţări de pe glob.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.