Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorul auto ceh Skoda va primi cablaje din Ucraina şi va putea produce din nou maşini electrice

Skoda

Skoda Auto, divizie a Volkswagen AG, a anunţat că firma de la care se aprovizionează în Ucraina a decis să reia producţia de cablaje, ceea ce ar trebui să permită producătorului auto ceh să reia producţia modelului său electric ENYAQ iV, transmite Reuters.

Invadarea Ucrainei de către Rusia afectează speranţele relansării în 2021 a creşterii industriei auto din Europa după pandemie, sporind riscurile unei încetiniri mai accentuate a economiei, avertizează analiştii.

Conflictul din Ucraina a înrăutăţit perturbările din lanţurile de aprovizionare, în urma opririi producţiei de cablaje şi a extinderii deficitului de semiconductori, şi a dus la majorarea preţurilor la nichel sau paladiu, ceea ce sporeşte presiunile asupra sectorului auto global. Creşterea costurilor cu energia afectează de asemenea lanţurile de aprovizionare.

Deşi Skoda, cel mai mare exportator ceh, a anunţat că se aşteaptă la o îmbunătăţire a furnizării de semiconductori în semestrul doi din 2022, a avertizat că războiul din Ucraina şi perturbările din lanţurile de aprovizionare vor afecta semnificativ afacerea sa, potrivit Agerpres.ro.

Anul trecut, livrările Skoda pe plan mondial au scăzut cu 12,6%, la 878.200 vehicule, iar luna aceasta compania a oprit producţia modelului electric ENYAQ iV şi a avertizat că sunt riscuri privind alte modele, din cauza lipsei de cablaje din Ucraina. A fost pentru prima dată din 2013 când Skoda a livrat mai puţin de un milion de vehicule.

"Partenerul nostru din Ucraina a decis să reia producţia de cablaje săptămâna aceasta, în condiţii de siguranţă pentru angajaţii de acolo", a anunţat Karsten Schnake, membru al Board-ului Skoda responsabil pentru achiziţii.

Acesta şi-a exprimat speranţa că va fi reluată producţia modelului electric ENYAQ iV în cel mult două săptămâni.

Veniturile Skoda au crescut cu 3,9% anul trecut, la 17,7 miliarde de euro, iar profitul operaţional a urcat cu 43,2%, la 1,1 miliarde de euro.

Compania nu a prezentat previziuni pentru 2022, apreciind că încă există incertitudini semnificative din cauza conflictului şi al impactului asupra operaţiunilor de pe piaţa rusă.

Skoda, ca şi VW, a suspendat producţia şi alte activităţi de afaceri în Rusia, care a fost a doua sa piaţă în 2021, cu 90.400 vehicule livrate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.