Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producătorul european de rachete MBDA a înregistrat o activitate record în 2021

mbda-systems.com
MBDA rachete

Producătorul european de rachete MBDA a înregistrat o activitate record în 2021, generată în special printr-o redresare a exporturilor după pandemie, a afirmat miercuri preşedintele său Eric Beranger, care vede deja efectele conflictului din Ucraina, informează AFP.

Cifra de afaceri a urcat cu 16%, la 4,2 miliarde de euro, depăşind "pentru prima dată" pragul de 4 miliarde, şi-a exprimat el satisfacţia.

Comenzile au înregistrat o creştere masivă, situându-se la o valoare de 5,1 miliarde de euro, comparativ cu 3,5 miliarde un an mai devreme, în special datorită mai multor contracte de export pentru a echipa cu rachete avioanele de luptă Rafale vândute Greciei sau Egiptului, potrivit Agerpres.ro.

Compania a obţinut de asemenea mai multe contracte de dezvoltare. Franţa şi Regatul Unit au anunţat astfel noi studii pentru proiectul denumit FMAN/FMC (viitoarea rachetă anti-navă/viitoarea rachetă de croazieră) franco-britanică, un contract care se ridică la "mai multe sute de milioane de euro", potrivit lui Beranger.

Franţa şi Italia au lansat dezvoltarea Sistemului de apărare antiaeriană de nouă generaţie (SAMP-T), iar Parisul şi dezvoltarea viitoarei generaţii de rachetă antiaeriană Mica NG.

Al doilea producător de rachete pe plan mondial, MBDA este codeţinut de Airbus (37,5%), BAE Systems (37,5%) şi Leonardo (25%)

Grupul a obţinut de asemenea contracte pentru a "integra", adică a face utilizabile, rachetele aer-aer Meteor şi aer-sol Spear pe aparatele F-35 britanice şi racheta antiaeriană Sea Ceptor pe fregatele britanice Type 31 şi Type 45.

În total, registrul de comenzi se ridica la sfârşitul lui 2021 la 17,8 miliarde de euro.

Anul 2022 se profilează a fi unul bun, datorită contractelor de vânzare de avioane Rafale către Emirate (80 de aparate), în Indonezia (42 de aparate), în Grecia (şase aparate suplimentare) şi de vânzare a trei fregate către Atena.

Şi, în condiţiile în care conflictul din Ucraina lasă să se întrevadă o viitoare creştere a bugetelor pentru apărare în Europa, MBDA "a primit câteva cereri pentru nevoi operaţionale urgente", a afirmat Eric Beranger, fără alte precizări.

"A avut loc o conştientizare la nivel european. Percepem o dorinţă de a investi în apărare", a adăugat el. "Aceasta este o enormă oportunitate pentru a întări autonomia şi suveranitatea europeană", cu condiţia ca aceste bugete să fie cheltuite în Europa şi nu pentru a cumpăra materiale din SUA, potrivit preşedintelui MBDA.

El a atenţionat de asemenea împotriva riscului de a sacrifica viitorul în faţa unui sentiment de urgenţă. "Oamenii vorbesc de stocuri, de a produce mai multe muniţii. Este important să nu uităm să dezvoltăm viitoarele tehnologii", necesare pentru "a garanta superioritatea viitoare pe câmpul de luptă", a mai subliniat Eric Beranger.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.