Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producția agricolă a UE a crescut cu aproape 20 la sută ca urmare a creșterii prețurilor

agricultura insamantare

Valoarea adăugată brută în acest sector a crescut cu 15 la sută.

Anul trecut, producția agricolă a UE a fost estimată la 537,5 miliarde de euro la prețul de bază, ceea ce reprezintă o creștere de 19% față de 2021. Acesta a fost un nou record - o altă întrebare este dacă s-a datorat creșterii prețurilor - și a continuat tendința ascendentă începută în 2010.

Variația valorii nominale a reflectat în mare parte o creștere puternică a prețului nominal al bunurilor și serviciilor agricole, care se estimează că a crescut cu 22,8%. În același timp, volumul producției a scăzut moderat față de nivelul din 2021, cu aproximativ 3,1%. Această informație provine din Conturile Economice Agricole (EAA) pentru anul 2022, calculate de Eurostat. Acest articol este un scurt rezumat al articolului mai detaliat Statistics Explained.

Anul trecut, șapte țări UE au reprezentat trei sferturi din producția agricolă a UE, Franța contribuind cu 97,1 miliarde de euro (18 % din totalul UE), Germania cu 76,2 miliarde de euro, adică 14 %, și Italia cu 71,5 miliarde de euro, adică 13 %. Ponderea de 12% a Spaniei, cu 63,0 miliarde de euro, nu este neglijabilă, însă Polonia, împreună cu Olanda au reprezentat câte 7% , cu 39,5 miliarde de euro și 36,1 miliarde de euro, în timp ce România, cu 22,2 miliarde de euro, a reprezentat 4%.

Cu toate acestea, este general faptul că producția agricolă din toate țările UE a crescut în 2022 față de 2021.

Cele mai mari rate de creștere au fost înregistrate în Estonia, Polonia și Lituania, cu 44, 43 și, respectiv, 42%, susținute de creșteri puternice ale prețurilor.

În rândul celorlalți producători principali, valoarea producției agricole a crescut cu 30% în Germania, 18% în Olanda, 16% în Franța și Italia, 10% în Spania și 5% în România. Puțin peste jumătate, 54%, din producția agricolă a UE în 2022 a provenit din culturi. Aceasta a avut o valoare de 287,9 miliarde de euro, ceea ce reprezintă o creștere de 15% față de 2021. Două cincimi, respectiv 38%, din producție a provenit de la animale și produse de origine animală, în valoare de 206,0 miliarde de euro, în creștere cu 26% față de anul precedent. Restul provine din servicii agricole și activități secundare. În UE, costurile inputurilor agricole care nu sunt legate de investiții au fost cu 22% mai mari în 2022 decât în 2021. Modificarea valorii producției agricole și a costurilor factorilor de producție au dus la o creștere de 15 % a valorii adăugate brute generate de agricultură în 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.