Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producţia de grâu, cea mai bună din ultimii ani, dar seceta a afectat porumbul în Arad

Livestrong.com
porumb

Producţia de grâu este cea mai bună din ultimii ani în judeţul Arad, cu o medie de aproximativ şase tone la hectar, însă porumbul este afectat de seceta prelungită şi va fi recoltată o cantitate cu cel puţin 20% mai mică decât anul trecut, anunţă conducerea Direcţiei pentru Agricultură Arad, potrivit Agerpres.

Directorul instituţiei, Ioan Martin, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că recoltarea grâului şi a celorlalte culturi semănate toamna s-a încheiat în judeţ, iar producţiile sunt foarte bune, influenţate de precipitaţiile abundente din prima parte a anului.

Conform acestuia, de pe cele 87.470 de hectare cultivate cu grâu a fost recoltată o cantitate de 512.000 de tone de grâu, adică o medie de 5.850 de kilograme la hectar.

"Producţia este cea mai bună din ultimii ani şi se datorează unei clime favorabile, cu suficiente precipitaţii în prima parte a anului. Producţii bune s-au înregistrat şi la orz, orzoaică sau rapiţă", a spus Ioan Martin.

Spre comparaţie, anul trecut, producţia a fost de doar 3.500 de kilograme de grâu la hectar, însă anul a fost unul secetos. În 2019, când a fost considerat un an cu producţie bună, agricultorii arădeni au obţinut, în medie, 5.030 kilograme la hectar, fiind recoltate 430.000 de tone de pe aproximativ 87.000 de hectare de terenuri.

Citește și: Declarație ȘOC în dosarul agenților VIOLENȚI de la SECȚIA 16: „Nu l-am denunțat pe Șeicaru„ ...

La orz, cultivat pe 6.700 de hectare, producţia medie a fost de 6,7 tone la hectar, existând fermieri care au obţinut şi opt tone la hectar. La orzoaică s-a obţinut o producţie de şase tone la hectar, la rapiţă (cultivată de 28.704 hectare) s-au obţinut 3.210 kilograme la hectar, la triticale producţia a fost de şase tone la hectar, iar la orzoaica de primăvară s-a obţinut o producţie de 6,5 tone la hectar.

Direcţia pentru Agricultură estimează însă că vor fi înregistrate pierderi la porumb şi soia, din cauza secetei din ultima perioadă. Porumbul a fost cultivat pe o suprafaţă de circa 120.000 de hectare şi se estimează că producţia va fi mai mică cu 20% decât anul trecut.

"În ultima vreme, arşiţa prelungită a afectat zonele agricole cele mai bune din judeţ, iar unele culturi care încă se dezvoltă, cum sunt porumbul şi soia, au de suferit. Concluzia este că la culturile din toamnă am avut recolte de excepţie, în timp ce culturile din primăvară vor fi afectate de secetă", a declarat Ioan Martin.

Judeţul Arad are o suprafaţă arabilă de 350.000 de hectare, din suprafaţa totală de 775.000 de hectare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.