Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producţia de îngrăşăminte în Belarus este afectată de protestele antiguvernamentale

Unimedia
proteste Minsk Belarus

Angajaţii producătorului de îngrăşăminte Belaruskali din Belarus care au intrat în grevă au ameninţat că vor opri producţia de potasă, în cadrul protestelor antiguvernamentale din întreaga ţară, informează Reuters, care citează portalul media Tut.By, potrivit Agerpres.

Compania Belaruskali este unul dintre cei mai mari producători mondiali de potasă (carbonat de potasiu, întrebuinţat în industria sticlei, la fabricarea săpunului, la vopsitul lânii etc.), o sursă importantă de valută pentru Belarus, care este un important furnizor de îngrăşăminte pentru China şi India.

Reuters precizează că deocamdată nu este clar cât de mulţi dintre cei 16.000 de angajaţi ai companiei Belaruskali au intrat în grevă. Cu toate acestea, divizia de trading de la Belaruskali, Belarus Potash Company (BPC), a informat luni că va face tot posibilul pentru a-şi onora contractele cu clienţii.

"Primim în continuare minereu, fabrica lucrează, aşa că nu vă pot spune că toată lumea a intrat în grevă", a declarat luni Dmitry Dabrikov, un consilier al directorului general de la Belaruskali.

Citește și: Alexandru Rafila, despre imunizarea în masă: Se poate întâmpla în câțiva ani de zile

Unii dintre angajaţii Belaruskali care protestează în apropiere de sediul central al companiei de la Soligorosk, 135 de kilometri sud de capitala Minsk, cer organizarea de noi alegeri şi concedierea oficialilor implicaţi în reprimarea violentă a protestelor şi eliberarea din închisoare a prizonierilor politici.

Belarusul trece printr-o criză de proporţii în urma realegerii ca preşedinte a lui Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere de 26 de ani. Opoziţia, care susţine că votul din 9 august a fost fraudat, a anunţat o grevă generală în semn de protest, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, care îi acordă peste 80% din sufragii.

Cu toate acestea, preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a anunţat luni că nu vor avea loc noi alegeri prezidenţiale, în pofida cererilor opoziţiei şi a protestelor antiguvernamentale din întreaga ţară.

Într-un comunicat publicat luni, Belarus Potash Company (BPC) a spus clienţilor săi: "suntem conştienţi de angajamentele noastre faţă de voi, precum şi de gradul ridicat de responsabilitate, şi vă cerem să daţi dovadă de înţelegere. Sperăm că această situaţie se va soluţiona rapid", a adăugat compania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.