Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producția de petrol și gaze a Kazahstanului înregistrează o creștere de 7% în anul 2023

convorbiri.ro
petrol

Kazahstanul şi-a majorat cu 7% producţia de petrol şi condensat de gaze în 2023, până la 89,9 milioane de tone, uşor sub planurile de producţie de 90,5 milioane de tone, arată calculele Reuters pe baza datelor oficiale publicate marţi.

În luna decembrie 2023, producţia zilnică de petrol şi condensat de gaze a Kazahstanului a crescut cu 3%, până la 1,83 milioane barili pe zi (bpd), potrivit Agerpres.

Producţia de petrol a Kazahstanului a fost afectată de condiţiile meteo nefavorabile care au perturbat exporturile de ţiţei prin Marea Neagră, precum şi lucrările de mentenanţă la principalele sale câmpuri petrolifere.

Producţia de ţiţei brut a Kazahstanului a crescut cu 3% în luna decembrie, până la 1,57 milioane de barili pe zi, peste cota de 1,55 milioane barili pe zi stabilită într-un acord convenit de ţările din grupul OPEC+, care regrupează principalii producători mondiali de petrol.

Conform calculelor Reuters, care sunt bazate atât pe datele oficiale, cât şi pe cifrele furnizate de surse din industria petrolieră, producţia de petrol la câmpul petrolifer Tengiz, dezvoltat de un consorţiu condus de grupul american Chevron, a scăzut anul trecut cu 1%, până la 630.100 de barili pe zi.

În schimb, producţia de petrol la zăcământul offshore Kashagan, dezvoltat de firmele KazMunayGas, Shell, TotalEnergies, Eni, ExxonMobil, CNPC şi Inpex, a crescut cu 48%, până la 407.400 de barili pe zi. Producţia de petrol la zăcământul Kashagan, considerat una dintre cele mai importante descoperiri petroliere din lume după Prudhoe Bay din Alaska în anii 1960, a fost majorată în linie cu planurile de dezvoltare.

În sfârşit, producţia de petrol la zăcământul Karachaganak a fost majorată cu 7%, până la 259.770 barili pe zi.

Aproximativ 80% dintre exporturile de petrol ale Kazahstanului sunt livrate prin oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume, care transportă petrol din Kazahstan, până în portul rusesc Novorossiisk de la Marea Neagră. Cantităţi mult mai mici sunt livrate spre China.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.