Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producţia industrială a scăzut în România cu 1,8% (INS)

www.jurnaludeafaceri.ro
productie industriala

Producţia industrială din România a înregistrat o scădere de 1,8%, ca serie brută, în 2022, comparativ cu anul anterior, arată datele publicate, marţi, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

În ultima lună a anului trecut, producţia industrială (serie brută) s-a diminuat cu 14,4%, faţă de luna noiembrie 2022, din cauza scăderilor din industria prelucrătoare (-19%) şi industria extractivă (-2,5%). În schimb, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat a crescut cu 12,6%, informează Agerpres.

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică faţă de luna precedentă cu 1,6%, în decembrie 2022 vs noiembrie 2021, ca efect al scăderilor industriei extractive (-2,2%) şi industriei prelucrătoare (-1,3%). Pe de altă parte, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat s-a majorat cu 0,2%.

Potrivit sursei citate, faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 10,3%, ca urmare a activităţilor consemnate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-17,5%), industria prelucrătoare (-9,3%) şi industria extractivă (-1,5%).

De asemenea, producţia industrială, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, s-a redus cu 6,3%, de la an la an, din cauza scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-16,7%), industriei prelucrătoare (-3,6%) şi industriei extractive (-1%).

În perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2022, comparativ cu acelaşi interval din anul precedent, producţia industrială a scăzut, ca serie brută, cu 1,8%, ca urmare a producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-9,4%), industriei extractive (-2,8%) şi industriei prelucrătoare (-0,4%).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.