Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producția industrială din Zona Euro a crescut pentru a șasea lună consecutiv în octombrie

UE Uniunea europeana

Producția industrială din Zona Euro a crescut pentru a șasea lună consecutiv în octombrie, cu un ritm lunar în accelerare la 2,1% (cel mai bun din iulie), în pofida intensificării pandemiei, arată datele Eurostat, citate de Andrei Rădulescu Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania, potrivit Mediafax.

Eurostat a publicat datele privind dinamica producției industriale în Zona Euro (principalul partener economic al României) în octombrie și primele 10 luni ale anului curent. Statisticile indică continuarea procesului de ameliorare a climatului din sfera industriei în octombrie, pe fondul intrării economiei mondiale într-un nou ciclu (cu impact asupra comerțului internațional și ramurii prelucrătoare a sectorului secundar) și resimțirii mix-ului relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare la nivel regional.

Se evidențiază majorarea producției de bunuri de capital cu o dinamică lunară în accelerare la 2,6% (maximul din iulie).

De asemenea, ritmul lunar al producției de bunuri de folosință îndelungată a revenit în teritoriu pozitiv în octombrie (1,5%), după ajustarea cu 3,2% din septembrie.

Citește și: George Simion, dezvăluire de la consultările cu Klaus Iohannis! Solicitare către președinte!

Nu în ultimul rând, producția de energie și producția de bunuri intermediare au accelerat în octombrie, înregistrând ritmuri lunare de 1,8%, respectiv 2,1%.

Pe de altă parte, producția de bunuri de uz curent a stagnat în octombrie.

În dinamică an/an industria din Zona Euro a scăzut pentru a 24-a lună la rând în octombrie, dar cu un ritm în atenuare la -3,8% (cea mai bună evoluție din luna februarie).

Această evoluție a fost determinată de ameliorarea componentelor bunuri de capital (ritm anual de declin în atenuare la 8,2%), bunuri intermediare (dinamica anuală a ajustării în temperare la 1,3%) și energie (creștere cu 0,1% an/an, după scăderile din lunile anterioare).

Pe de altă parte, producția de bunuri de folosință îndelungată a crescut pentru a treia lună la rând în octombrie, dar ritmul anual s-a temperat la 0,3% (cea mai slabă evoluție din iulie).

Nu în ultimul rând, producția de bunuri de uz curent s-a ajustat cu o dinamică anuală în intensificare la 2,1% în octombrie.

Ameliorarea industriei din Zona Euro în octombrie (în pofida intensificării pandemiei, aspect care a determinat reintroducerea unor restricții) a fost susținută de intrarea economiei mondiale într-un nou ciclu, precum și de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare în regiune.

Totodată, ameliorarea motorului economiei exprimă premise de intrare într-un nou ciclu, aspect susținut și de majorarea încrederii investitorilor (indicatorul Senxtix la maximul din februarie, după cum se poate observa în al treilea grafic alăturat), precum și de deciziile recente ale Băncii Centrale Europene (implementarea de noi măsuri de relaxare monetară la ultima ședință din 2020).

Cele mai recente previziuni macroeconomice ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) indică perspectiva ajustării PIB-ului regiunii cu 7,5% an/an în 2020, în contextul incidenței pandemiei.

Cu toate acestea, economia Zonei Euro ar putea crește cu dinamici anuale de 3,6% în 2021, respectiv 3,3% în 2022, pe fondul redinamizării investițiilor productive (intrarea într-un nou ciclu) cu impact de antrenare pentru celelalte componente ale PIB.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.