Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Producția sectorului nucifer din Republica Moldova a crescut cu peste 55%, fiind în rândul principalelor state producătoare din lume

stiri.md
nuci livada

Producția în sectorul nucifer autohton s-a majorat cu 55% în ultimii cinci ani, fapt ce poziționează Republica Moldova în rândul principalelor state producătoare din lume.

În ultimii cinci ani, contribuția agriculturii și industriei alimentare la formarea PIB a constituit peste 20%, asigurând circa 45% din volumul total al exporturilor și angajând peste 30% din forța de muncă, transmite IPN.

Într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului se menționează că, în timp ce ponderea agriculturii cu valoare adăugată și ocuparea forței de muncă a scăzut de-a lungul anilor în Republica Moldova, sectorul nucifer a continuat să fie un motor al creșterii economice și un mijloc de reducere a sărăciei.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în total sunt 34.700 ha de culturi nucifere, dintre care 20,90 sunt livezile pe rod. Comparativ cu anul 2018, se atestă o creștere a suprafeței cultivate cu nucifere cu circa 4.000 ha.

Din suprafața pe rod a culturilor nucifere, producția globală de nuci, pentru anul 2020, a constituit 14.700 tone, fiind în descreștere cu circa 5.000 tone față de anul 2019, din cauza consecințelor calamităților naturale și a secetei severe înregistrate.

Din cantitatea totală recoltată de culturi nucifere pentru anul 2020, circa 12.700 tone au fost exportate, valoarea totală a acestora fiind de aproximativ 71,7 milioane dolari SUA.

Circa 79% dintre cantități au ajuns în țările UE: Franța, Germania, Olanda, România, Austria etc. În perioada ianuarie-august 2021, s-a exportat circa 4.000 tone produse nucifere.

Conform prognozelor specialiștilor, în anul curent se va înregistra o recoltă globală de peste 25.000 tone de culturi nucifere, producție obținută din livezi, precum și achiziționarea nucilor de la cetățeni, din fâșiile de aliniament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.