Din punct de vedere gastronomic, România are cu ce se mândri. Un preparat tradițional românesc a reușit să impresioneze gurmanzi din întreaga lume. Este vorba despre cașcavalul afumat, un produs aparent simplu, dar cu un gust care se dovedește irezistibil.
Obținut din lapte de vacă și afumat cu lemn de fag, cașcavalul românesc a fost recent inclus în topul TasteAtlas al celor mai bune brânzeturi din lume. Preparatul ocupă poziția 88, surclasând produse celebre precum Boerenkaas, o brânză olandeză tradițională sau Caciocavallo Silano, o delicatesă italiană.
România nu este la prima reușită când vine vorba de produse afumate. De la mezeluri la brânzeturi, metodele tradiționale de preparare, dar și ingredientele de calitate, contribuie la gustul autentic și inconfundabil. Lemnul de fag, folosit la afumare, joacă un rol esențial în conturarea aromei specifice.
„În România, dintotdeauna s-au consumat produse afumate, fie că vorbim de brânzeturi, fie de specialități din carne. Ne reprezintă ca și popor brânza afumată și, în special, cașcavalul afumat”, a declarat Alina Iancu, specialist în brânzeturi, pentru Știrileprotv.ro.
Comentează