Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesoara Anastasia Popescu, omagiată la liceul din Capitală care îi poartă numele

basilica.ro
elevi premiati de biserica

Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală a omagiat-o luni pe profesoara al cărei nume îl poartă, lansând reeditarea cărții Mama Sica: Cum să-i învățăm pe copii Religia. Evenimentul a prilejuit o discuție despre profesori, elevi și invitații lor. Profesoara Ivona Boitan le-a spus elevilor că ei sunt împlinirea unei profeții a profesoarei Anastasia Popescu, cea care a introdus Religia în școli, conform basilica.ro.

Profesoara visase, înainte de căderea comunismului, că preda Religia la școală. Iar după căderea comunismului a făcut totul ca visul ei să se împlinească. Și a reușit.

„Eu am spus de la prima deschidere a cărții că este despre cum să-i învățăm pe copii orice. Este un compendiu de pedagogie, are toate trimiterile către pedagogia zilelor noastre. Mama Sica este extrem de modernă în gândire”, a declarat directoarea liceului, doamna Mona Șerbănescu.

Profesoara Mona Șerbănescu crede că volumul le va fi util și copiilor, nu doar profesorilor și părinților. De aceea, a dăruit cartea tuturor elevilor liceului.

„Se citește relativ ușor, dar problematizează și este o carte a întrebărilor. Dacă noi călătorim cu întrebarea, cu siguranță găsim ce căutăm. Faptul că Mama Sica dă răspunsuri reprezintă o primă treaptă”, a spus Mona Șerbănescu. De pe această primă treaptă, elevii și profesorii pot urca mai sus, a adăugat ea.

Răzvan Bucuroiu, cel care a consemnat gândurile profesoarei, a amintit că Mama Sica spunea că actul pedagogic „trebuie să fie mai înainte de orice un act al iubirii față de copil”.

Părintele Vasile Gordon a spus că în carte „regăsim cei trei mari factori ai educației: Familia, Biserica și Școala”. Mama Sica credea că „profesorul adevărat, educatorul adevărat, se implică afectiv și are și această calitate de părinte”, a spus Părintele Vasile Gordon.

Evenimentul a continuat cu o prezentare a cărții pentru elevii de nivel gimnazial ai liceului. Au vorbit Ioana Revnic, profesoară de Limba și literatura română, și Ivona Boitan, profesoară de Religie.

Ioana Revnic le-a povestit copiilor că întâlnirea cu modelul Mamei Sica a inspirat-o să creeze povești despre viețile sfinților pentru copiii cu care lucrează în diverse proiecte – școlare sau personale.

„Voi sunteți în momentul acesta împlinirea unei profeții, pentru că, iată, Mama Sica predă în continuare”, a spus Ivona Boitan, care a mărturisit că, citind cartea Mamei Sica, a prins curaj să treacă „de la regie la religie”.

„Cartea este un obiect care a schimbat omenirea. Ideea de copilărie este legată de ideea de carte. Cartea a făcut diferența între adultul care știe să citească și copilul care trebuie învățat”, a mai spus Ivona Boitan.

Cartea „Mama Sica: Cum să-i învățăm pe copii Religia” a fost publicată în a treia ediție la Editura Zbor a Liceului Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu”. Volumul constă între-o serie de dialoguri despre educație purtate între profesoara Anastasia Popescu (Mama sica) și jurnalistul Răzvan Bucuroiu.

Ediția actuală este îmbogățită cu articole despre personalitatea profesoarei, care a introdus Religia în școlile românești.

Noua ediție marchează împlinirea a 110 ani de la nașterea profesoarei Anastasia Popescu și a 27 de ani de activitate educațională creștin ortodoxă bazată pe experiența venerabilei profesoare.

Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” a crescut din activitatea educațională creștină organizată după principiile profesoarei Anastasia Popescu și desfășurată la Grădinițele Arc-en Ciel, unde a predat Mama Sica începând din 1994. În această lună, la liceu se desfășoară Zilele Educației Creștin-Ortodoxe.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.