Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesoara care a înființat trei școli românești în Danemarca

profesori

Românca Laura Dachin și-a deschis trei centre în regim afterschool, în Danemarca, în care le predă copiilor limba, istoria și cultura română. O face după modelul danez, adică fără „vânătoare” de premii și note. „Dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar însemna o încălcare a regulilor legate de egalitatea de șanse a fiecărui copil și s-ar crea diferențe”, explică profesoara. Educația este cu adevărat prioritatea autorităților. Când și-a înființat prima școală, acum șase ani, statul danez i-a pus la dispoziție spațiul și cele necesare desfășurării orelor: un smartboard, un proiector, laptop și acces gratuit la internet. aceasta a oferit un interviu pentru scoala9.ro,

În 2012, Laura Dachin a decis să plece în Finlanda. A primit un post de profesor de limba engleză la o grădiniță din Helsinki în urma unei recomandări. Lucra atunci ca profesoară de limba română în Brașov. Și oricât de grea părea perspectiva mutării într-o altă țară, nu a dorit să rateze șansa de a lucra într-unul dintre cele mai bune sisteme de învățământ din lume. După un an i s-a cerut sprijinul pentru a preda limba maternă copiilor români din Helsinki și în același timp, să predea și la un institut specializat în cursuri pentru adulți. „Cursul se adresa adulților care doreau să se familiarizeze cu limba română din diferite motive, fie erau căsătoriți cu un cetățean român, fie aveau prieteni în România”, povestește profesoara. Atunci a făcut suportul de curs pe care îl folosește și astăzi.  Ideea de a se extinde și în Danemarca a prins contur în urma unui „studiu de piață” făcut prin intermediul cunoștințelor și prietenilor români care își doreau ca cei mici să rămână conectați cu rădăcinile lor. În Danemarca sunt în jur de 30 de mii de români, potrivit datelor oficiale.

 

Conţinutul acestui site nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului - Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.