Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesorul Corneliu Bjola, despre atacurile lui Putin: N-a funcționat în Marea Britanie, în timpul altui Imperiu al Răului, n-o să meargă nici acum

thebulletin.org
Vladimir Putin rachete

Corneliu Bjola, profesor de studii diplomatice la Oxford, a declarat luni, pentru B1 TV, că atacurile de azi ale forțelor rusești asupra Ucrainei aduc aminte de bombele aruncate de Germania nazistă asupra Marii Britanii în iunie 1944. Scopul este același: să învingă voința populației lovite de a mai lupta. Nu s-a întâmplat atunci, nu se va întâmpla nici acum.

Profesorul a mai afirmat că rușii vor continua să atace Ucraina, mai ales ținte civile și infrastructura energetică, în speranța că asta le va aduce victoria, așa cum s-a întâmplat în Cecenia sau Siria. Nu se va întâmpla, însă, deoarece Ucraina are sprijinul Europei și a Statelor Unite.

Bjola a mai afirmat că fiecare nouă decizie a lui Valdimir Putin e mai proastă decât precedenta.

„Ce s-a schimbat, și știm foarte bine din ultimele două săptămâni, e faptul că Rusia a înregistrat reculuri pe câmpul de luptă și că încercările pe care le-a făcut prin acele anexări, prin acele încercări de referendum nu au dat rezultate.

Înfrângerea militară continuă în partea de sud, a Hersonului, dar și în partea de est. Aici s-a adăugat acea lovitură cu mare încărcătură simbolică asupra Podul Kerci, care reprezenta oarecum bijuteria pe coroana proiectului imperialist a lui Putin.

Vorbind acum din Marea Britanie și uitându-mă la aceste lovituri, ele amintesc în Marea Britanie de loviturile cu armele naziste din iunie 1944. Imediat după debarcarea aliată în Normandia, o altă înfrângere militară, la o săptămână a început exact același lucru. Au fost aruncate 6.000 și ceva de rachete împotirva Marii Britanii. Ele au dus la pierderi materiale. Scopul era să înfrângă voința de luptă a britanicilor. Paralela nu poate fi scăpată.

Vedem aceste arme pe care le folosește (Rusia) și dronele, și rachetele din multiple direcții ca să înfrângă voința de luptă (a ucraienilor)”, a declarat Corneliu Bjola, pentru B1 TV.

Profesorul a mai afirmat apoi că atacurile rusești de azi asupra Ucrainei s-au desfășurat și în contextul în care Putin e tot mai contestat acasă pentru modul în care desfășoară războiul. Aceste lovituri reprezintă și „o încercare de a-și recâștiga autoritatea”.

Atacurile au scopuri clare: „Teroare, demoralizare, înfrângerea voinței. N-a funcționat în Marea Britanie în timpul altui Imperiu al Răului, și mă refer la Imperiul nazist, n-o să meargă nici acum”.

„Asta e problema cu Putin: fiecare decizie pe care o ia e mai proastă decât cea de dinainte”, a mai spus profesorul.

Bjola a mai susținut că reacțiile de condamnare ale europenilor trebuie urmate de acțiuni concrete suplimentare de ajutare a ucrainenilor.

„Rusia va continua să atace. Ăsta e planul pe care l-au anunțat – să trimită Ucraina undeva în Evul Mediu, fără infrastructură energetică, în speranța că asta va reuși, cum a reușit în Siria și Cecenia, să le aducă victoria. Nu-i va aduce victoria că în spatele ei e un colos și acest colos e Europa, SUA”, a mai declarat profesorul Corneliu Bjola.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.