Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Profesor universitar japonez explică amploarea cutremurului: 'A fost unul dintre cele mai mari din lume!'

Shutterstock
cutremur seism

Cutremurul cu magnitudinea de 7,7 care a lovit luni Turcia este "unul dintre cele mai mari cutremure interioare" din lume, a declarat un expert japonez.

"A fost un cutremur neașteptat de mare", a declarat profesorul Shinji Toda, subliniind intensitatea cutremurelor care au lovit sudul Turciei. "Este unul dintre cele mai mari cutremure interioare din lume", a declarat Toda, care este profesor la Institutul Internațional de Cercetare a Științei Dezastrelor de la Universitatea Tohoku din Japonia, transmite agenția Anadolu. El a declarat pentru cotidianul japonez Asahi Shimbun că seismul "se crede că a fost activ pe o zonă largă de aproximativ 150 km până la 200 km la vest de zona de falie East Anatolian Fault Zone, care este cunoscută ca o falie activă".

Explicație

Zona de falie East Anatolian Fault Zone, a precizat profesorul, este o falie de alunecare situată la granița dintre placa arabă și placa anatoliană. "În plus față de magnitudinea cutremurului, adâncimea mică a epicentrului a provocat pagube importante", a declarat profesorul japonez într-un interviu publicat marți. Toda a precizat că "cantitatea de energie" a cutremurului care a lovit luni părțile sudice ale Turciei "este de peste zece ori mai mare decât cea a Marelui Cutremur Hanshin-Awaji din 1995 și a cutremurului Kumamoto din 2016".

  • Istoric: Marele cutremur Hanshin, sau cutremurul din Kobe, cu magnitudinea de 7,3 grade, a avut loc la 17 ianuarie 1995 în provincia Hyogo din sudul Japoniei, în timp ce cutremurele din Kumamoto au fost o serie de cutremure, inclusiv un cutremur principal cu magnitudinea de 7,0 grade, care a avut loc la 16 aprilie 2016 sub orașul Kumamoto din provincia Kumamoto din regiunea Kyushu din Japonia.

Context

Turcia a declarat stare de urgență pentru o perioadă de trei luni în 10 provincii afectate de cutremure.

Un cutremur cu magnitudinea 7,7 a lovit luni dimineața devreme districtul Pazarcik din provincia Kahramanmaras - epicentrul cutremurelor, apoi, aproximativ nouă ore mai târziu, un cutremur cu magnitudinea 7,6 centrat în districtul Elbistan din Kahramanmaras a zguduit regiunea, afectând alte câteva provincii, printre care Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye și Sanliurfa.

Cutremurul a fost resimțit și în mai multe țări din regiune, inclusiv în Siria și Liban. "Ne confruntăm cu unul dintre cele mai mari dezastre nu doar din istoria Republicii Turce, ci și din geografia noastră și a lumii", a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.