DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Profesorii de la Drept, apel către Viorica Dăncilă: Încălcați Constituția și comiteți un exces de putere

Inquam Photos / George Calin
viorica dancila guvern

Mai multe cadre didactice de la facultățile de Drept din țară îi cer premierului să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanță de urgență. Profesorii consideră că adoptarea Codului prin OUG echivalează cu un exces de putere, se arată într-o scrisoare deschisă adresată Vioricăi Dăncilă.

Citește și: EXCLUSIV - Moțiunea de cenzură. Barna: UDMR a confirmat că va vota / Korodi: Singura variantă - Guvern în jurul PNL / Turcan: Încă nu avem suficiente voturi

Mai multe cadre didactice de la facultățile de Drept din București, Timișoara, Cluj-Napoca și Sibiu au adresat miercuri o scrisoare deschisă premierul Viorica Dăncilă, prin care îi cer să nu adopte Codul administrativ prin Ordonanță de urgență, informează Mediafax.

„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public cu privire la intenția Guvernului de a adopta Codul administrativ prin intermediul delegării legislative, cadrele didactice semnatare ale prezentei scrisori atrag atenția cu privire la consecințele negative pe care o asemenea măsură de politică legislativă a Guvernului României le poate avea asupra bunei funcționări a sistemului administrativ din România”, se arată în scrisoare.

Profesorii atrag atenția că, potrivit Constituției, ordonanțele de urgență pot fi adoptate numai în situația în care sunt întrunite în mod cumulativ trei condiții: existența unei situații extraordinare, reglementarea acesteia să nu poată fi amânată și urgența să fie motivată în cuprinsul ordonanței.

„Codificarea prin ordonanță de urgență a întregii legislații care vizează organizarea și funcționarea autorităților administrației publice din România este o adevărată contradicție în termeni, fiind absolut imposibilă justificarea urgenței într-o asemenea situație. În limbajul specific specialiștilor în drept administrativ, adoptarea prin ordonanță de urgență a Codului administrativ echivalează cu un exces de putere, anume exercitarea dreptului de apreciere al Guvernului României cu încălcarea limitelor competenței prevăzute de însăși Constituția României, în art. 115 alin. (4). Nu în ultimul rând, în opinia semnatarilor acestei scrisori, opera de codificare a legislației în materia organizării și funcționării autorităților administrației publice trebuie să fie rezultatul voinței Parlamentului României, ca unică autoritate legiuitoare a țării”, susțin semnatarii scrisorii.

Aceștia menționează că, de altfel, Codul administrativ a fost adoptat de Parlament în 2018 și declarat neconstituțional, iar în asemenea situații, procesul legislativ trebuie reluat.

Cadrele didactice semnatare ale scrisorii își exprimă încrederea că Guvernul României va acționa în limitele competenței sale constituționale, „eventual transformând proiectul de ordonanță de urgență în proiect de lege privind Codul administrativ, urmând ca acest proiect să fie depus în Parlament și supus dezbaterilor parlamentare”.

Scrisoarea deschisă este semnată de Alexandru Sorin Ciobanu, Bogdan Dima, Simona Gherghina și Monica Amalia Rațiu de la Facultatea de Drept a Universității din București, de Cristian Clipa, de la Facultatea de Drept și Științe Administrative a Universității de Vest din Timișoara, de Dacian Cosmin Dragoș și Ovidiu Podaru, de la Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și de Manuel Guțan, de la Facultatea de Drept a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu.

Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că Guvernul va adopta Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a afirmat că avizul CES este unul consultativ și că va vedea la următoarea ședință a Consiliului care sunt obiecțiile acestuia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.